Bucuresti, 27 mai 2017: FameLab International – Festivalul internațional de știință

famelab_solasCompetiţia FameLab urmăreşte să inspire, motiveze şi dezvolte tinerii oameni de ştiinţă şi inginerii pentru a interacţiona activ cu publicul şi cu liderii în domeniu.

O comunicare a ştiinţei eficientă are potenţialul de a altera stereotipuri, genera interes şi, nu în ultimul rând, de a justifica cheltuielile publice pentru cercetarea ştiinţifică.

IMPLICAREA MARII BRITANII

Marea Britanie este un centru de excelenţă pentru comunicarea ştiinţei şi recunoaşte că accesibilitatea ştiinţei pentru un public non-ştiinţific reprezintă o prioritate constantă pentru cercetătorii din lumea întreagă.

În fiecare an, finala FameLab International se desfăşoară în cadrul Festivalului de Ştiinţă de la Cheltenham, Marea Britanie. Câştigătorii competiţiilor naţionale din diferite ţări se întâlnesc la acest festival pentru a-şi demonstra abilităţile de comunicare a ştiinţei, pentru a cunoaşte alţi pasionaţi de comunicarea ştiinţei şi pentru a învăţa de la experţi în domeniu.

ISTORIE

Încă de la înfiinţarea sa, în cadrul Festivalului de Ştiinţă de la Cheltenham, în 2005, FameLab a evoluat devenind cea mai importantă competiţie de comunicare a ştiinţei din lume.

Pateneriatul cu British Council, început în 2007, a însemnat lansarea acestei competiţii la nivel global, având peste 5000 de tineri pasionaţi de ştiinţă şi inginerie, din peste 25 de ţări diferite. În anul 2015, competiţia s-a dezvoltat şi mai mult pe măsură ce noi ţări şi-au anunţat participarea la această competiţie.

FAMELAB ÎN ROMÂNIA

FameLab România s-a lansat în 2007 şi este singura competiţie din România care încurajează şi susţine comunicarea ştiinţei în rândul tinerilor. Competiţia a constat în organizarea unor preselecţii regionale la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, cu sprijinul de lungă durată al unor parteneri locali (universităţi naţionale) şi al unor sponsori.

FameLab este una dintre cele mai mari competiţii de comunicare a ştiinţei din lume.

Subiecte fascinante și cercetări de excepție sunt aduse în fața unui public sub forma unor prezentări la obiect, în cadrul finalei FameLab România – un adevărat festin al științei!

În urma celor șase preselecții din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, finala FameLab îi pune în ring pe cei mai buni comunicatori tineri de știință din țară, spre încântarea și curiozitatea publicului. Te invităm să îi vezi pe scenă și să îți susții favoritul pe 27 mai, începând cu ora 19:00 la Impact Hub București. Prezentările vor fi susținute în limba română.

Finaliștii vor avea la dispoziție trei minute pe scenă pentru a explica un concept complex din știință, într-un mod unic, captivant și pe înțelesul publicului larg. Vor fi evaluați de către un juriu, dar și de către public, pe baza regulii celor 3 C: conținut, claritate și carismă. Câștigătorul va reprezenta România în cadrul finalei internaționale din Marea Britanie, intrând în competiție cu finaliști din 30 de țări, la The Times Cheltenham Science Festival, în iunie 2016.

Finala FameLab România are loc în cadrul Bucharest Technology Week. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, așa că te invităm să îți rezervi din timp un loc aici.

Prezentările FameLab nu încetează să inspire. Iată cei 12 finaliști care care vor susține prezentări pe 27 mai 2016, la Impact Hub București, începând cu ora 19:00.

 • Xenia-Daiana Glișici (student masterand la Biologia Dezvoltării, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) – Diatomeele – universul microscopic
 • Cosmina Gabriela Cristina Tănase (studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Medicină, București) – Celulele stem pluripotente induse (iPS) – Înapoi în viitor
 • Cristina-Ana Budea (studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Facultatea de Medicină, București) – Mecanismele neurale ale procrastinării
 • Răzvan Cristian Negrea (elev, Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, București) – Găuri albe și găuri negre
 • Vlad Adrian Pădurean (student, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină) – Cum memorăm, vrând-nevrând? 
 • Cristian Alexandru Țira (Asistent de cercetare și student doctorand la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca) – Cum funcționează un laser?
 • Cezara-Maria Zăgrean-Tuza (studentă, Universitatea „Babes-Bolyai”, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Cluj-Napoca) – Biblioteca viitorului- AND-ul
 • Mircea Ionuț Necula (student, Universitatea Politehnică  din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știinta Materialelor, specializarea Știință și ingineria materialelor oxidice și nanomateriale) – Betonul drenant
 • Cristina-Elena Pătrașcu (studentă, Universitatea Politehnică  din București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știinta Materialelor, specializarea Inginerie Chimică) – Un singur nor, un singur viitor!
 • Delia Nebunu (studentă,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași) – Mitocondria- origine si roluri
 • Lidia-Marta  Amarandi (studentă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea  de Fizică) – De ce zboară planoarele?
 • Ștefan Strungaru (Asistent de cercetare și student doctorand, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Biologie, Laboratorul de Ecologie și ecotoxicologie acvatică) – Dozajul face diferența între viață și moarte/evoluție și dispariție
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s