Protest COLECTIV la Londra: „e un strigăt al nostru, al tinerilor, față de ceea ce se întâmplă în țară”

IMG_6227Londra, 6 noiembrie 2015

Românii din Marea Britanie demonstrează în masă, în aceste zile, în urma incendiului din Clubul Colectiv și a evenimentelor politice și sociale petrecute în România. Grupurile organizează întâlniri pe rețelele de socializare și îndeamnă la manifestații pașnice.

Prima întrunire de acest fel a avut loc aseara, 5 noiembrie, sub forma unui protest în semn de solidaritate cu românii care au ieșit în stradă în ultimele zile în țara noastră. În jurul orei 18:00 când trebuia să înceapă evenimentul, în fața Institutului Cultural Român din Londra, se aflau cinci persoane. Câteva șoapte și zgomotul pe care îl făceau roțile mașinilor pe asfaltul umed se auzeau în întuneric.

IMG_6095Printre cei prezenți se remarca un bărbat care purta o perucă galbenă, un tricou imprimat cu steagul României, o pereche de pantaloni fluorescenți și drapelul țării legat sub bărbie. Nimic în jur nu părea să semene a protest. Bărbatul, care era și unul dintre organizatori, spunea zâmbind că trebuie să mai vină lumea și că se vor strânge mai mulți. „Ne aflăm aici pentru a fi solidari prietenilor, celor din România, pentru că am văzut ceea ce se întâmplă la televizor și ne pasă de ei. Împreună vrem să învingem pentru că ne-am săturat de atâtea minciuni și de această clasă polică murdară.”, a spus Ciprian Dâmbean. Părea mulțumit de ceea ce va urma și făcea pași mici în stânga și în dreapta, așteptând.

Din când în când mai apăreau câte una, două persoane, salutau și făceau cunoștință cu ceilalți. S-a alăturat grupului și o doamnă hotărâtă care a ținut să stabilească câteva elemente organizatorice. Adusese cu ea o pungă cu lumânări și mai multe foi pe care le arăta spunând că „sunt câteva mesaje, cine dorește, poate să ia”.

IMG_6093La ora 18:10, erau 15 persoane împărțite în grupuri care discutau despre situația neclară din România. Treptat, au mai venit oameni. „Să nu mai stăm așa și să ne-adunăm că parcă suntem ca oile fără păstor”, s-a auzit într-o parte. Unii aprindeau lumânări, alții, așezau buchete de flori. O zonă mică, lângă treptele clădirii Institutului Cultural Român din Londra, era acoperită de lumina din care se distingea cuvântul „COLECTIV”, culorile roșu, galben și albastru ale unui drapel de dimensiuni mari se întindeau pe zid, iar discuțiile privind subiectul incendiului din timpul concertului rock se legau când de tragedie, când de politica românescă și de cei „care ne conduc dormind în Parlament”.

Liniștea încă se păstra, dar privirile tuturor sugerau dorința de exprimare, o voce interioară care voia să vorbească. Cei mai mulți dintre ei erau tineri, unii obosiți, abia veniți de la serviciu, alții îngândurați: „Îmi vine să plâng. Sunt puțin emotivă. [n. r. Am venit aici] pentru că mi-e dor de țara mea, pentru că vreau să stau la mine acasă, să nu mai plătesc chirie aici și să stau printre străini, să nu-i am pe-ai mei cu mine, să îndur. E bine. Nu spun că nu, dar e mai bine la mine acasă unde să am familia și pe copilul meu aproape. [n. r. Am venit] doar pentru asta și pentru acei tineri care au murit în chinuri goaznice”, a spus Mădălina Mocanu. Lângă ea, stătea Ovidiu Dobie. Era singur și urmărea ce se întâmplă în jur. Venise la manifestație cutremurat de „tragedia cu tinerii aceia”, dar și pentru că „România trebuie să treacă peste etapa comunistă” și peste gândul că „merge și-așa”.IMG_6076

În fața lui, erau alte persoane care au venit la protest din respect pentru cei de acasă. Andrei Brânză, a spus că și-ar fi dorit să fie în alături de români, să-i sprijine, dar, „din păcate, am fost forțați să căutăm o viață mai bună în altă țară”. Prietenul său, Bogdan Constantin, a declarat că protestul „e un strigăt al nostru, al tinerilor, față de ceea ce se întâmplă în țară”. El a adăugat: „Nu vrem să fie schimbarea doar la față, adică să pună o față nouă și ei să conducă din spate, vrem să fie o schimbare totală, vrem oameni tineri, care își iubesc țara, care știu ce vor de la viață și glasul poporului – ăsta e cel mai important, întâi să ajutăm poporul și apoi pe ei.”

IMG_6173Mihaela Ignat a venit la manifestație ca să aprindă o lumânare pentru cei care au ars de vii în Clubul Colectiv. Ea a spus că românii au vrut o schimbare dintotdeauna și că au luptat pentru ea și că ceea ce tinerii vor acum, au vrut și cei care au participat la revoluția din ’89.

Unele discuții, în grupul protestatar, s-au extins, ajungând la dezbateri privind companiile multinaționale care finanțează campanii electorale și la tăcerea politicienilor vizavi de cei pe care îi conduc, dar au fost și păreri despre cum ar trebui să se producă reforma în România. Cei mai mulți cer un guvern nou, legi care să se aplice la fel pentru fiecare, drepturi egale, locuri de muncă și pensii mai mari. Alții au venit cu propuneri să se organizeze grupuri de discuții care să analizeze interesele românilor și să le exprime mai departe sau să se regurgă la presiune asupra politicienilor atunci când nu-și respectă promisiunile pe care le fac.IMG_6190

La manifestație s-au adunat câteva zeci de persoane care au protestat pașnic și care au spus în cor „Tatăl nostru”. Mai târziu, în jurul orei 21, s-a anunțat un moment de reculegere. În încheiere însă, nevoia de a se exterioriza i-a făcut pe cei prezenți să ia în mâini drapelul României și să-și strige durerea, disciplinat, în speranța că cineva îi va auzi. În zgomotul instalat scurt s-a cântat imnul și apoi s-au enunțat mesaje precum: „Hoții”, „Toate partidele fură prin rotație”, „Luați șpagă de milioane și românii mor de foame”, „Colectiv”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Afară, afară cu mafia din țară”, „Plecați, plecați și nu mai candidați”, „Ghinion, ghinion s-a trezit țara din somn”.

Protestatarii din data de 5 noiembrie au anunțat că vor veni și la întâlnirile din zilele următoare, la Institutul Cultural Român sau la Consulatul Român din Londra, având speranța că trebuie să se întâmple o schimbare în bine, să se întoarcă acasă unde să aibă condiții bune de trai și să-și revendice țara.

Adelina M. Salomia

Editor Revista ROMANIA IN CONTACT

Poze: Robert Toperter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s