Romanian Arts and Folklore Association prezinta primul festival de folclor romanesc in Marea Britanie

folkSambata, 6 Decembrie si Duminica, 7 Decembrie, Romanian Folklore Fest va inaugura seria evenimentelor ce se vor derula sub titlul generic “Romanian Folklore Fest”, prin care ne dorim promovarea identitatii culturale romanesti pe teritoriul Marii Britanii si a dezvoltarii foclorului romanesc, aducand in fata publicului romanesc, dar si britanic, materiale, artisti si cunostinte autentice a culturii folclorice romanesti.

Ceea ce carcterizeaza, printre altele, folclorul romanesc este bogatia obiceiurilor traditionale de iarna cat si a colindelor, ce prin fumoasele compozitii si versuri, ne aduc aminte de Nasterea cea Sfanta de la Betleem. Importanta colindului romanesc are la baza traditia si credinta poporului nostru, prin care batranii satului romanesc de altadata isi exprimau bucuria si repectul fata de sarbatoarea Craciunului.
Prima manifestare din aceasta serie, este marcata de cele doua spectacole de colinde romanesti, sustinute de catre tinerii interpretii de folclor, Maria Filimon, Denisa Balu, Oana Carmen Bozga, Catalin Hasa si Ionut Robert Pumnea. Acestia vor fi acompaniati de catre instumentisti colaboratori a Ansamblului Cerbul Carpatin Brasov. Artistii vor aduce in fata publicului prezent, colinde autentice, arhaice, culese din satele romanesti si prezentate intr-o forma unica si proprie.
Totodata, evenimentele vor gazduii recitalul elevilor scolii romanesti de weekend, Alexz Educational Centre si vernisajul de Icoane Bizantine a Grupului Iconografic ‘Sf Maria’ Londra, a carui coordinator este dna Prof Aurelia Chiriac Carabinieru.
Dna Prof A. C. Carabinieru este un iconar adevarat si pe urma o artista vizuala, care prin modul propriu de interpretare a Icoanei Bizantine, a reusit sa inaugureze vernisaje prin mai multe orase importante ale Romaniei cat si a Marii Britanii printre care amintim, Iasi, Cluj-Napoca, Bucuresti, Oxford, Londra, etc.
La aceasta prima editie editie, echipa Romanian Folklore Fest prezinta si inmanarea a doua premii onorifice pentru conservarea si promovarea folclorului. Cele doua premii vor purta numele ‘Marioara Murarescu’, un ambassador a Folclorului Romanesc si a marelui maestrul ‘Ioan Corneliu Vasiliu’, unul dintre cei mai mari coregrafi a dansului popular si sportiv din Romania.
Romanian Folklore Fest’ doreste si promovarea tinerilor talente nu doar a folclorului romanesc, asadar aceasta prima editie se va finaliza cu inmanarea unei burse a unui elev a Universitatii de Muzica din Brasov, condusa de catre Dna Decan Prof. Univ. Dr. Stela Dragulin.

Romanian Folklore Fest
Manager

Ce inseamna Romanian Arts and Folklore Association?

Echipa conceptului ce sta la baza  proiectului Romanian Folklore Fest’, a Romanian Arts and Folklore Association,  si-a propus sa scoata din lada de zestre tot ceea ce inseamna mai autentic si romanesc, aducandu-le in fata comunitatii romanesti din Marea Britanie si a tuturor celor interesati sa cunoasca cultura traditiionala si folclorul romanesc.

Identitatea culturala romaneasca este cu atat mai importanta in Marea Britanie, unde folclorul si traditile se pierd mult mai repede daca nu sunt mentinute in atentia comunitatii. Ne propunem o colaborare cat mai stransa intre generatia tanara a folclorului romanesc si cei care iubesc si isi doresc sa promoveze “romanismul”, intr-un mod elegant si cat mai civilizat, reusind in acest mod sa mentinem folclorul la cel mai inalt nivel de arta.

Prin aprecierea artistilor romani, putem spune ca folclorul nu va muri niciodata. Folclorul este emblema noastra ca romani, de aceea importanta fenomenului de schimb cultural intre tara noastra si tara pe care noi am adoptat-o, este esential. Dialogul cultural trebuie sa fie constant si contructiv.
Tocmai acest lucru ne dorim si noi, prin promovarea folclorului si a celor care si-au dedicat viata in slujba acestuia. Sa sprijinim acest dialog, si sa continuam misiunea de promovare a ceea ce inseamna a fi roman in Marea Britanie.

Romanian Arts and Folklore Association a luat fiinta in vara anului 2014. Romanian Folklore Fest reprezinta primul proiect  cu doua zile de eveniment de colinde.

Dorim ca evenimentele organizate de catre noi sa sporeasca in numar, iar capacitatea acestora de dezvoltare sa creasca de la an la an, prin colaborarea cu centrele culturale din Romania cat si institutile representative ale Romaniei in Marea Britanie, precum Institutul Cultural Roman si Ambasada Romaniei.

  • Diploma de Excelenta “Ioan Corneliu Vasiliu” pentru conservarea si promovarea traditilor si folclorului romanesc peste hot

Ioan C. Vasiliu

I.C.Vasiliu a fost unul dintre cei mai importanti creatori de dans popular romanesc care si-a desfasurat aproape intreaga activitate la Centrul Cultural “Reduta” Brasov.

Mostenirea lasata in domeniul dansului popular a insemnat stil si creatie artistica nemuritoare . I.C.Vasiliu a mers pe ideea respectarii autenticitatii dansului popular dar si a creerii compozitionale fastuoase si de anvergura. Cu compozitiile sale, maestrul Vasiliu a obtinut marile succese nationale si internationale, facand cunoscut in lume dansul romanesc. A avut ocazia sa predea in Franta , Danemarca, Belgia si Olanda, unde a fost un deschizator de drum pentru toti cei ce doreau sa se apropie prin folclor de Romania.

Novator si autentic a fost si in alt domeniu al coregrafiei, la fel de important: dansul de societate.S-a implicat in formarea Federatiei Romane de dans sportiv, al carei vicepresedinte a fost intre 1992-1994, a editat primul volum de dansuri standard in Romania, a organizat primele concursuri la Brasov si a arbitrat primul concurs organizat de TVR.

  • – Diploma de Excelenta “Marioara Murarescu” pentru dezvoltarea si continuitatea dialogului intercultural intre Romania si Marea Britanie

Marioara Murarescu

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune “Tezaur folcloric”, difuzată pe TVR.

Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice. Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni “Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.

De asemenea, a realizat primul disc de aur “Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video “Tezaur folcloric” (2000), lucrarea “Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea “Tezaur folcloric”).
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea “Cântecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale “Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul “Dragoş Vrânceanu” (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos – 1998.

În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul “Steaua României” în grad de Cavaler.

Anul acesta, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia “Mari interpreţi de folclor”, volumul I – “Maria Lătăreţu”, de Marioara Murărescu.

Bursa oferita de catre Romanian Arts and Folklore Association 2014

-Szöcs Botond –

În vârstă de 19 ani, pianistul Szöcs Botond, este student in anul I la Facultatea de Muzică din Braşov. De la începutul anului 2011 se pregăteşte sub îndrumarea prof. univ. dr. Stela Drăgulin, nume reputat al şcolii pianistice româneşti şi mondiale, decan al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov.

A participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, câştigând zece premii I, ultimele fiind Premiul I şi Trofeul Concursului Naţional Victor Giuleanu, ediţia a III-a din 2012, precum şi Premiul Remember Enescu acordat de Fundaţia George Enescu.

Szocs Botond a susţinut numeroase recitaluri la Braşov, Tg. Mureş, Bucureşti (Ateneul Român-Sala Mică, Biblioteca Metropolitană, precum şi in sala „Mihail Jora” a  Societăţii Române de Radiodifuziune s.a.).  În stagiunea 2012-2013 a început seria apariţiilor solistice alături de orchestrele simfonice din tara avand in repertoriu  Mozart – Concertul pt. pian şi orchestră în Fa major, KV 459, Beethoven – Concertul pt. pian şi orchestră nr. 3 în do minor si Chopin – Concertul nr. 1.

Evoluţiile sale au fost primite cu entuziasm  de către public şi apreciate la superlativ de către specialişti: socotit “un al doilea Richter”, el impresionează prin “implicarea şi temperamentul său/…/, versatilitatea imcredibilă/…/, o sensibilitate ieşită din comun şi un elan pe măsură” (Petra Gherasim, Tânărul pianist Szocs Botond în recital la Ateneul Român, în http://www.românia-muzical.ro/cronici).

Aceasta bursa oferita tanarului Szocs Botond consta in venirea lui la Londra in prima parte a lunii Martie 2015, insotit fiind de catre Dna Stela Dragulin, Decanul Facultatii de Muzica din Brasov, sustinand un micro-recital in structura unui concert organizat de catre ICR Londra.

Totodata Romanian Arts and Folklore Association organizeaza un concert de pian sustinut de catre aceest talentat artist si o expozitie plastica.

Este o bucurie si o onoare pentru noi, insa in acelasi timp dorim ca aceasta bursa sa fie vazuta ca si un sprijin pentru cei ce vor beneficia de aceasta.

Romanian Arts and Folklore Association

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s