18 ore pentru victorie!

Editorial 

Vreau cu incapatanare sa cred ca Romania nu e o cauza pierduta, ca fiecare dintre noi va constientiza, la un moment dat, importanta implicarii sale in mersul coerent al societatii moderne de maine. Fara forte intelectuale, munca, ambitie si consistenta, nu se poate forma o viziune, spuneam cu mai bine de un an in urma, sperand cu toata fiinta mea ca Romania nu se va duce la vale de tot.

Pe data de 16 noiembrie am fost observator extern la Ambasada Romaniei in UK (1 Belgrave Square, Londra). O fost o zi extrem de interesanta din toate punctele de vedere. Am vazut romani care au ras de fericire ca au reusit sa voteze si altii care au plans in hohote ca nu au ajuns nici macar aproape de usa care s-a inchis, aproape fara mila, la 9 pm punct.

Am vazut oameni extrem de nemultumiti ca la poarta ambasadei a fost angajata o companie engleza care sa asigure paza pentru toata ziua si nu romani.

Starea de spirit a intregii zile de vot a fost una tensionata, cea mai mare nemultumire a fost ca romanii nu au avut sansa sa voteze, sa isi exprime constitutional acest drept.

S-au asteptat ore in sir la cozi interminabile, pe ploaie si pe vant, insa o buna parte a romanilor nu si-au pierdut increderea si nici speranta ca o schimbare se va produce In Romania.

Scandarile “Jos Ponta”  si multe alte derivate mai mult sau mai putin vulcanice au avut ecou din cele trei sectii de votare de la Londra.

La sectia nr 150 a stat la coada Monica Macovei, candidatul din turul 1 al alegerilor prezindentiale, care insa nu a avut ocazia sa voteze. Dupa ora 9 pm, dupa inchiderea urnelor, a fost un motiv si mai intemeiat sa scandeze impreuna cu multimea “Jos Guvernul”!

Discutiile romanilor care stateau la coada se invarteau, in mare parte, in jurul schimbarii. Lumea nu dorea un presedinte care a mintit despre studiile sale, care se comporta ca un golan si care este respins de catre poporul sau pentru modul in care a comunicat mesajele politice in ultima vreme. Romanii au spus ca nu vor un presedinte manipulat de comunisti.  Pe de alta parte, alti oameni nu doreau un presedinte care “nu e roman”, care “nu e ortodox”, care “vorbeste prea lent”.

S-a schimbat sau nu Romania prin decizia de a avea un politician cu o alta viziune, vom vedea. Important este ca romanii au devenit constienti ca trebuie sa iasa la vot si sa se implice in bunul mers al tarii. Cel putin o buna parte din diaspora. Este fascinant impactul pe care l-a avut internetul in randul populatiei. Incet, dar sigur, acest instrument de comunicare va informa mai mult si oamenii, in cunostinta de cazua, vor putea sa ia mai usor o decizie.

_DSC0233Stand la coada mi-au auzit urechile multe, nici nu pot reda emotional starea de spirit a zilei de vot, insa cel mai interesant a fost sa vad cum, la ultimul moment, la 10.20 pm strada cu mii de oameni, acum era complet pustie. Am facut o ultima poza, cand fostul candidat la presedintie, d-na Monica Macovei, si-a luat la revedere de la ultimul grup de romani si se indrepta catre hotel…

Pentru ca o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte, va invit sa vedeti albumul din 16 noiembrie 2014 pe pagina oficiala a revistei ROMANIA IN CONTACT: https://www.facebook.com/pages/Romania-in-Contact-magazine/245212203667

Daniela Vitelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s