Mesaj de ziua limbii romane din partea ambasadorului Romaniei in Marea Britanie, dr. Ion Jinga

LSRS mentorship (8)

31 august este o zi specialǎ pentru cei care simt şi vorbesc româneşte, este Ziua Limbii Române. Pilon al identitǎţii şi fiinţei naţionale, limba românǎ a fost şi rǎmâne factorul coagulant al poporului român de-a lungul istoriei şi unul dintre elementele care marcheazǎ apartenenţa la spiritualitatea româneascǎ.
Limbǎ maternǎ pentru circa 30 de milioane de vorbitori, dintre care aproape o treime trǎiesc ȋn afara graniţelor ţǎrii, româna a ȋnceput sǎ devinǎ o realitate cotidianǎ ȋn marile oraşe ale Europei.
Prezenţa vorbitorilor de limbǎ românǎ care trǎiesc, muncesc, studiazǎ sau cǎlǎtoresc ȋn strǎinǎtate dǎ o dinamicǎ nouǎ limbii române şi o face cunoscutǎ. Evenimentele culturale şi sociale organizate de cǎtre Ambasada României ȋn Marea Britanie, ȋmpreunǎ cu Institutul Cultural Român din Londra şi cu organizaţiile şi asociaţiile româneşti din Regatul Unit, sunt menite a pǎstra şi a promova limba românǎ ȋn spaţiul britanic care reprezintǎ, la rândul sǎu, o culturǎ şi o civilizaţie strǎveche ce au influenţat evoluţia umanitǎţii.
Ȋn acest efort de pǎstrare a limbii române, şcolile, biserica şi mass-media joacǎ un rol extrem de important, deoarece pentru românii din afara graniţelor limba românǎ reprezintǎ zestrea identitarǎ, rǎdǎcinile, legǎtura cu ţara şi cu istoria noastrǎ multimilenarǎ. De aceea, cunoaşterea limbii române de cǎtre copiii noştri care s-au nǎscut sau trǎiesc ȋn afara graniţelor este nu doar o necesitate, ci şi un drept al lor, şi o datorie a pǎrinţilor faţǎ de generaţiile tinere. O datorie faţǎ de trecut şi faţǎ de viitorul nostru, ca români.
Ziua Limbii Române este o ocazie de a ne aminti cǎ “Limba noastra-i o comoarǎ ȋn adâncuri ȋnfundatǎ / Un şirag de piatrǎ rarǎ, pe moşie revǎrsatǎ. / Limba noastrǎ-i foc ce arde / Doina dorurilor noastre….”. A sǎrbǎtori Limba Româna, vorbind-o, ȋnseamnǎ a ne manifesta, ȋn tumultul vieţii cotidiene, mândria şi demnitatea de a fi Român. De Ziua Limbii Române, “La Multi Ani” tuturor celor care simt şi trǎiesc româneşte!

Dr. Ion Jinga
Ambasadorul României ȋn Marea Britanie

Press Office
Embassy of Romania in London

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s