Educatie dentara pentru copiii din Romania: “Dinți frumoși, copii sănătoși!”

 În perioada 13-14 octombrie 2011, Districtul Rotary 2241 România şi Republica Moldova   împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia și Colgate România demarează cel mai important  proiect de profilaxie și educație dentară pentru copiii școlari din România„Dinți frumoși, copii sănătoşi”.

Parteneri în realizarea proiectului sunt: Ambasada Suediei, Ministerul Sănătății, Ministerul Învățământului, Autoritatea Națională de Sănătate din Vestul Suediei (VGR), Facultăţile de Stomatologie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Societatea de Profilaxie şi Educaţie Dentară din România, Inspectoratele școlare județene, Cabinetele medicale școlare, Direcțiile de Sănătate Publică Județene.

Necesitatea unui astfel de program este reflectată de statisticile care indică o gravă deficiență în igiena dentară a copiilor, numai 1/3 dintre copiii școlari ai României folosind periuța de dinți.

Obiectivele sunt:  reducerea cu până la 50% a numărului de carii la copii, punerea bazelor primului program naţional de profilaxie dentară de o asemenea anvergură, derularea unei campanii de conştientizare a importanţei igienei orale în rândul copiilor, învăţătorilor şi părinţilor, precum și deprinderea unor obiceiuri alimentare cât mai sănătoase.

Cluburile Rotary  demarează proiectul în șapte orase: Alba – Iulia, Bucuresti, Brasov, Cluj- Napoca, Zalau, Craiova, Vaslui. Împreună cu Inspectoratele Școlare Locale și cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică, vor selecta 5 școli (în București câte 5 școli din fiecare sector), urmând ca în cadrul fiecărei școli să fie selectate câte 2 clase I. Ca urmare, aproximativ 3000 de  elevi vor beneficia de acest program în timpul întregului an școlar 2011-2012.

Proiectul pilot cuprinde următoarele activități:

•           Elevii vor beneficia gratuit de o consultație inițială în care va fi evaluată starea sănătății orale, urmată de controale periodice până în clasa a IV-a. Controlul va fi efectuat de catre echipe de medici stomatologi voluntari, iar cu această ocazie se va realiza un studiu complex de sănătate orală.

•           Fiecare copil va primi câte 2 periuțe de dinți şi o pastă de dinți, oferite cu generozitate de firma Colgate. Un număr suficient de paste de dinți vor rămâne în clasă, astfel încât, pentru prima dată în România, se va asigura periajul dentar al copiilor supravegheat de cadrele didactice, cel puțin de 2 ori pe săptămână.

•           Pentru motivarea copiilor în însușirea tehnicilor corecte de periaj dentar și a unor obiceiuri alimentare cât mai sănătoase, proiectul prevede un concurs cu premii între clasele selectate.

•      Proiectul va fi însoțit de o campanie mediatică menită să-i sporească eficiența.

În următoarea etapă, toţi copiii din şcolile României ar putea beneficia de avantajele programului, Cluburile Rotary  depunând toate eforturile pentru implementarea programului de profilaxie dentară la nivelul întregii țări.

Domnul Ioan Sbârciu, Guvernatorul Districtului Rotary 2241 România și Republica Moldova a declarat: „Salut iniţiativa colegilor noştri rotarieni din orașele implicate, care, împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia şi cu Colgate România continuă programul început în Arad şi Timişoara, dezvoltându-l într-un proiect naţional cu titlul generic Dinţi frumoşi, copii sănătoşi! Acest proiect se alătură celorlalte proiecte educaţionale prin care Rotary România şi Republica Moldova contribuie la îmbunătăţirea vieţii în comunitatea din care facem parte. Sunt convins că, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, proiectul îşi va îndeplini oiectivele şi va avea un real succes în modificarea comportamentului şi a atitudinii copiilor din Districtul 2241 asupra prevenţiei în domeniul stomatologic.”

În același timp, Autoritatea Națională de Sănătate din Vestul Suediei va oferi sprijin profesional proiectului în faza inițială, deoarece se înscrie în obiectivele colaborării româno-suedeze în domeniul sănătăţii.

Domnul ambasador Anders Bengtcen a declarat: „În ultimii doi ani, oficiali ai Ministerului Sănătații din România au vizitat Suedia pentru discuții cu reprezentanți ai sistemului suedez de sănătate. De asemenea, oficiali suedezi au vizitat România, acest dialog având ca scop înțelegerea modului în care Suedia a descentralizat sistemul de sănătate, dând municipalităților responsabilități în asigurarea serviciilor medicale. De asemenea, a fost analizat sistemul suedez de prevenire în domeniul sănătății. Ca urmare, suntem mândri de implicarea autorităților suedeze și a voluntarilor suedezi în acest proiect de profilaxie dentară, de care vor beneficia mii de copii.

Iniţiativa lansată astăzi are ca scop extinderea succesului celorlalte etape de profilaxie dentară pe care partenerii din Suedia le-au implementat.

Domnul Goran Hammarskjold: „În 2003, Clubul Rotary Molndal Suedia, împreună cu RC Arad, a demarat un proiect de profilaxie dentară în școlile arădene. După 5 ani am constatat o îmbunătățire semnificativă a sănătății orale a copiilor incluși în program. Încurajați de aceste rezultate bune, în iarna anului 2010, a fost inițiat un proiect similar în Timișoara, în parteneriat cu cluburile Rotary locale.Următorul pas, firesc, este extinderea programului în București și alte 6 județe, acest seminar constituind punctul de plecare”.

Proiectul  este coordonat Dr. Georgeta Gheorghe (medic specialist în stomatologie generală și paradontologie, președinte al Societății de Profilaxie și Educație Dentară din România), care subliniază importanța implicării media în promovarea acestui program, al cărui scop final este ca fiecare copil din România să aibă o periuță de dinți, să știe să o foloseasca în mod corect și să beneficieze gratuit  de o consultație stomatologică.

Redactia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s