Italia: Prima soprana de origine romana care obtine o bursa de studiu la Academia della Scala

Absolventa a Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano, sectia Canto Clasic, Letitia Vitelaru, tanara soprana de origine romana face parte din cei noua castigatori ai competitiei Academiei de Muzica a Teatrului Scala din Milano.

Din cei 26 de ani, Letitia a petrecut mai bine de doua decenii in campul muzicii si  se bucura deja de numeroase rezultate la concursurile la care a participat de-a lungul timpului. Bursa la Academia della Scala reprezinta, dupa cum insasi a afirmat, de departe cea mai importanta reusita a sa.

Nascuta in zodia artistilor, varsator, Letitia Vitelaru a inceput sa cante la varsta de 6 ani, cand mama ei a indrumat-o spre clasele de vioara ale profesorului Necula de la Scoala de Muzica “Victor Carpis” din Giurgiu.  Dupa mai bine de 8 ani de instrument, parcursul sau in muzica a luat o alta intorsatura cand, ajunsa eleva a Liceului Dinu Lipatti din Bucuresti, a optat pentru studiul liricii.

Constienta fiind ca opera se studiaza cel mai bine “la ea acasa”, Letitia decide sa se mute impreuna cu familia la Milano in 2005. Ghidata de catre maestrul Delfo Menicucci, totodata si profesorul lui Andrea Bocceli, soprana de origine romana reuseste sa impresioneze repede prin talentul sau publicul de specialitate din mai multe orase italiene si, mai apoi, ale lumii.

Concomitent cu studiul de la Conservator, artista a participat la numeroase competitii si spectacole unde a inceput sa fie deja recunoscuta vocal ca o deschizatoare de drumuri a noii generatii de cantareti de opera de origine romana. A castigat astfel premiul national de arta de la Cuneo, competitia Assami (Milano), cea de-a 4-a editie a Concursului “Magda Olivero”, a 64-a editie a competitiei internationale de la Spoleto dedicata tinerilor artisti si multe altele.  Ajunge in finala concursului “Giovanni Pacini” cu rolul Violeta din opera “La Traviata” de Giuseppe Verdi, canta la Shanghai la EXPO 2010, in acelasi an sustinand si un recital la Pretoria (Africa de Sud) si un altul la Sankt Petersburg la invitatia speciala a celebrei soprane de origine rusa Elena Obraztova.

Dincolo de studiul obisnuit, si-a perfectionat continu cunostintele de muzica urmand numeroase master class-uri sustinute de nume sonore din lirica mondiala: Daniela Dessi, Renato Bruson, Luis Alva sau Norma Fantini.

Letitia a debutat in teatru in luna septembrie 2010 cu rolul principal Carolina in opera “Il matrimonio segreto” de Domenico Cimarosa la Teato Nuovo din Spoleto (Perugia), in regia lui Paolo Rossi.  Anul acesta va deschide stagiunea la acelasi teatru cu opera puciniana “Madame Buterffly”, interpretand rolul tinerei Cio-Cio San.

In urmatorii doi ani o vom gasi pe scena Teatrului della Scala unde va avea ocazia sa performeze in numeroase opere pe care le va studia in cadrul Academiei.

Letitia Vitelaru a obtinut o bursa de studiu participand la concursul de talente lansat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Academia de Muzica della Scala, fiind astfel prima romanca ce reuseste o astfel de performanta.

Daniela Vitelaru

Advertisements

3 thoughts on “Italia: Prima soprana de origine romana care obtine o bursa de studiu la Academia della Scala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s