Londra: Basescu: “Solidaritatea trebuie sa fie principala caracteristica a unei societati europene”

Daniela Vitelaru

Aflat in vizita oficiala pentru doua zile in Londra, presedintele Traian Basescu, a deschis luni, 6 iunie a.c, seria prelegerilor despre politologul roman Ghita Ionescu. Intalnirea a avut loc la London School of Economics and Political Science in prezenta a peste 200 de persoane de diferite nationalitati. In cadrul acestei structuri de invatamant din capitala britanica au studiat si inca mai studiaza numerosi romani „intr-un mediu cu adevarat international si competitiv”, cum a afirmat presedintele statului la inceputul discursului sau.

Organizat impreuna cu Ambasada Romaniei in Marea Britanie si Institutul Cultural Roman, evenimentul s-a bucurat de girul academic al profesorului Vladimir Tismaneanu, renumit pentru activitatea sa privind politicile comparate de la University of Maryland.

discursul presedintelui – iunie 2011, Londra

Sesiunea de intrebari din finalul intrevederii s-a dovedit a fi antrenanta pentru publicul care nu mai contenea, multi dintre acestia vadit interesati sa auda despre situatia reala a Romaniei, de multe ori contrara stirilor care circula in presa de consum din UK. Printre altele, Basescu a tinut sa sublinieze ca lipsa solidaritatii reprezinta cauza actualelor incoerente privind tara noastra: „Solidaritatea ar trebui sa functioneze ca un rezultat pentru o economie performanta si competitiva. Daca ne dorim sa construim prima data solidaritatea alocand resurse uriase pentru solidaritatea in sine dar fara sa avem o economie performanta, cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, esecul politic este garantat”.  

Presedintele a mai adaugat: „Noi deja avem exemple in Europa tari care au pus inainte solidaritatea, asa-zisa solidaritate, care a fost motorul prin care a imprumutat o mare suma de bani pentru a sustine sistemul de protectie sociala, iar in final economia nu a generat resurse suficiente pentru a fi solidara intr-un aspect extins asa cum se intentiona sau mai bine zis asa cum politicienilor le place sa declare ca sunt solidari cu intreaga natiune. De exemplu in Romania, inaintea crizei, 13 din 20 de milioane de oameni erau, intr-un mod sau altul asistati de catre stat. Bineinteles ca am fost obligati sa taiem acesti bani si sa incercam sa ne focusam pe resursele existente si mai ales pe cele generate de Romania si nu imprumutate din afara. Am fost obligati sa focusam aceste resurse spre categoriile care aveau nevoie de sustinere. De ce am ajuns sa avem atat de multi asistati? Simplu. Intrucat politicienii devin, asa cum am spus si in discursul meu, de fiecare data cand sunt alegeri, generosi cu banii care nu sunt produsi de Romania. Pentru acest motiv as conclude spunand ca nici un stat social nu trebuie sa fie generat de o economie competitiva, dar o economie competitiva poate genera un stat social, altfel colapsul este garantat in opinia mea. Desigur, nici o scuza pentru guvernele care nu au in vedere oamenii care nu isi pot asigura cele necesare pentru viata de zi cu zi. Pentru aceste categorii defavorizate trebuie sa ne asiguram ca oferim asistenta sociala adecvata„…

Desigur as dori sa extind putin raspunsul, poate reusesc in felul acesta sa schimb putin impresia dumneavoastra despre Romania.

In 2010, esentialul pe care l-am inteles noi din acesta criza, este ca sunt trei categorii de cheltuieli care trebuie controlate. Prima categorie priveste cheltuielile cu statul. Noi am decis sa reducem drastic costul statului roman, astfel ca am redus 140.000 de posturi intr-un an, iar procesul continua, am redus asistenta sociala cu 10% si vom continua sa ne uitam la categoriile de oameni care au intr-adevar nevoie de aceasta protectie sociala si am emis o noua lege a salarizarii. Existau legi speciale pentru categorii de munca precum medici, militari, judecatori. Am anulat toate aceste legi care au fost generate din considerente strict politice pentru a atrage electoratul si am reorganizat sitemul. La fel s-a intamplat si cu pensiile. Am taiat, am inceput de la zero si am aranjat pensiile ca urmare a contributiei de pe parcursul vietii. Am schimbat codul muncii in asa fel incat sa facem relatia dintre angajat si companii intr-o conexiune directa. Inainte de acest cod era un contract la nivel national care era negociat de catre liderii sindicatelor cu guvernul si toate categoriile erau obligate sa plateasca in modul in care acestia au negociat. Acum, conform noului cod al muncii, fiecare persoana negociaza cu societatea pentru care lucreaza. Aceasta inseamna ca incercam sa facem fiecare roman responsabil de propria viata, incercand sa distrugem povestea conform careia statul va da romanilor nivelul de viata al unui occidental fara ca acestia sa aiba performantele si economia Occidentului.

Iata in putine cuvinte ceea ce am reusit noi sa facem in anul precedent. Trebuie sa recunosc ca am pierdul imens in sondaje, insa am pus Romania din nou pe fagasul normal cu o situatie fiscala consolidata si prin procesul care se continua si in 2011 pentru a ne atinge obiectivele si anume, sa dam romanilor, conditii bune care au la baza o economie performanta si un stat care nu interfereaza in viata fiecaruia. Bineinteles ca au fost unele proteste anul acesta, dar nu atat de puternice incat sa blocheze procesul nostru de reformare.

Taierile veniturilor nu reprezinta realizari pentru noi, ci sacrificii. Cand politicienii nu sunt responsabili sa tina cheltuielile in linie cu performanta economiei, cu resursele generate de catre economie, se va ajunge cu siguranta la un moment cand esti obligat sa tai. Repet, nu a fost prezentat ca un succes, a fost prezentat ca o realitate. Cu sau fara FMI nu exista nici o alta cale. Ia exemplul UK, care din cate stiu nu este sub acordul FMI, iar ei opereaza taieri”, a conclus Basescu.

 O alta intrebare din public a fost aceea daca Romania a fost admisa prematur in UE din cauza progresului neadecvat in ce priveste coruptia si crima organizata. „Nu va simtiti jenat ca in presa, constant, in zilele noastre sunt referinte care trimit la coruptie si crima organizata atat in Romania, cat si in Bulgaria? Acest lucru poate impiedica alte natiuni aplicate, din cauza faptului ca Romania a fost inclusa prematur in structura UE…”, a spus domnul care s-a adresat pe un tot dur presedintelui Basescu.

„Bineinteles ca nu imi place sa fiu arogant, in general nu imi plac persoanele arogante, insa cand noi am devenit stat membru UE am avut senzatia ca unii dintre deja membrii UE erau mult mai corupti si mai putin pregatiti decat am fost noi sa devina membrii UE”.

La aceste cuvinte publicul a izbucnit in aplauze. Basescu insa a continuat.  

„Cunoastem realitatea romaneasca si stim ca trebuie sa punem accent pe sistemul judiciar. Anul trecut am adoptat 4 noi coduri in domeniul justitiei. Implementarea va incepe cu luna octombrie a acestui an. Pana acum am functionat dupa codul lui Napoleon, din toamna acestui an vom deveni mai anglo-saxoni in ceea ce priveste sistemul judiciar. Pot spune ca, de multe ori, birocratia excesiva a fost confundata cu coruptia. Acesta este un sector unde lucram pentru a simplifica birocratia. Pe de alta parte trebuie sa recunosc ca luptam cu toate instrumentele statului pentru a combate coruptia. Daca urmaresti Romania vei vedea, cel putin in ziare, asta in cazul in care nu stii pe cineva implicat in sistem, ca numeroase progrese au fost atinse in ultima perioada, in ultimii 2-3 ani. Stiu ca mai avem multe de facut, in acelasi timp as zice sa aveti incredere in noi, ca facem ceea ce trebuie sa facem.”

O alta intrebare a fost referitoare la politica clientelara in institutiile publice si in cadrul unor partide. Care sunt sursele rezolvarii acesor probleme din societatea romaneasca?

Basescu: „Sursele acestor probleme sunt in conexiune cu mentalitatea. Fiecare partid care vine la putere vrea sa isi pozitioneze oamenii in toate directiile, inclusiv directorii din institutiile centrale. Acest lucru va fi oprit. Anul acesta avem in plan”

Ati vorbit despre investitia in capitalul uman din Romania. Ce va face de exemplu Romania in urmatorii 5 ani pentru  a sustine capitalul uman?

Basescu: „Sa promovam tanara generatie” este sloganul utilizat in jurul lumii de catre politicieni.  Noi facem ceva in sens practic. Cum stiti, sistemul de invatamant romanesc nu este unul care are cea mai saraca cotatie in Europa sau in lume. Este un sistem care genereaza sufiecient de buni specialisti si forta de munca romaneasca este binecunoscuta ca fiind una antrenata. Chiar si in aceste conditii am decis sa schimbam legea educatiei. Aceasta noua lege a fost aprobata in 2010 si este extrem de revolutionara intrucat clasifica scolile, profesorii si rezultatele elevilor si consideram ca obiect principal antrenamentul pentru a forma competente, in sensul ca trebuie sa stim sa facem cate ceva dupa fiecare stadiu al educatiei. Acesta este modul general prin care consideram ca putem crea sanse pentru noua generatie. Aceasta lege va garanta tineretului nostru o sansa in viata.

Finalul intrunirii a culminat cu interventia doamnei Tessa Dunlop care, dupa ce i-a adresat un mesaj de bun venit la Londra in limba romana presedintelui Basescu, a continuat sa il intrebe de ce Romania isi educa oamenii, iar acestia pleaca din tara si lucreaza in strainatate. Tessa Dunlop este jurnalist si om de televiziune. Ea a lucrat si a calatorit prin Romania timp de 20 de ani, fiind documentata in ce priveste sociatatea romaneasca. Aceasta a afirmat „Sunt foarte trista sa vad atatea milioane de tineri educati si talentati oameni care vin si lucreaza in afara tarii. Foarte putini dintre ei au intentii de a se intoarce acasa. In UK avem doctorii vostri, asistentele, personal calificat… dar cat poate tara dumneavoastra sa sustina aceste plecari in masa? Ii educati si ei pleaca….

Basescu: Ne luptam cu acest fenomen. In intalnirea mea cu prim-ministrul Cameron despre miscarea libera a fortei de munca am amintit acest subiect. Bineinteles, Romania are dezavantajul de a nu avea aceleasi salarii ca in UK si, a fi in pozitia sa promovez ideea de a discuta despre libera circulatie a fortei de munca, nu putem spune medicilor care castiga 5000 de lire in Londra sa stea in Romania pentru 500 de euro. Ceea ce ne revolta pe noi? Din cele 27 de tari membre UE, 9 tari inca au restrictii pentru forta de lucru din Romania si Bulgaria. Bine, am inteles asta, dar sunt restrictii limitate. Saptamanal in Romania sunt organizate workshop-uri pentru a recruta doctori, IT-isti, ingineri, arhitecti, exact pentru aceste tari care au restrictii pentru libera circuratie a fortei de munca romaneasca, ceea ce inseamna ca ceva nu este in regula cu acest proces…

Inainte de a parasi locatia, Presedintele Traian Basescu a primit din parea conducerii universitatii o sapca, ca o traditie a institutiei de a oferi personalitatilor de onoare care le trece pragul. Printre cele mentionate se numara Bill Clinton si José Manuel Barroso.

Ghita Ionescu, politolog britanic de origine romana, este autorul a numeroase lucrari despre comunism: Communism in Romania (Londra, Oxford University Press, 1964), The Politics of the European Communist States (Londra, Weidenfeld & Nicolson, 1967), Comparative Communist Politics (tradusa in 1992 de Editura Humanitas), Leadership in an Interdependent World (Londra, Longman, 1991) s.a. A predat la celebre universitati britanice, printre care London School of Economics si Universitatea din Manchester. A fost editorul revistei Government and Opposition si presedinte al Comitetului pentru Unificarea Europeana al Asociatiei Internationale de Stiinte Politice

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s