Romani in UK: 11 Ani de la primul mesaj pe forum

Forumul “Romani in UK” aniverseaza astazi 11 ani de la infiintare. In era fast track a comunicarii virtuale in zilele de astazi este usor sa comunici online, sa gasesti forumuri noi unde sa scrii si sa interactionezi. Pentru romanii din UK exista acum mai multe forumuri de discutii, dar www.romani.co.uk ramane prin forumul sau cel mai popular loc virtual de intalnire al romanilor din Marea Britanie.
In 11 ani atat website-ul cat si forumul au trecut prin mai multe transformari, fiind acum cel mai simplu descris ca o parte importanta a istoriei recente a romanilor din UK. Povestea a inceput insa cu un simplu mesaj de ” Bine ati venit” scris in data de 17 aprilie 2000 de Madalina Benson, numita Mady de prietenii multi pe care ii avea, fondatoarea primei forme de comunicare online romaneasca din Marea Britanie.

Desi www.romani.co.uk a vazut lumina zilei pe data de 20 februarie 2000, prima posibilitate pe care romanii din UK au avut-o pentru a interactiona virtual a fost prin grupul de discutie ” Romani in UK” lansat la data de 17 aprilie 2000, printr-un simplu mesaj de bun venit : ” Test message Bine ati venit in lista noastra de discutii Romani in UK: http://www.romani.co.uk ” datat Mon, 17 Apr 2000 19:17:44 GMT.
Numarul romanilor din UK era necunoscut la acea data deoarece romanii din UK nu erau inca perceputi ca o comunitate. Erau anii in care putinii romani se vedeau la biserica din Holborn de pe Fleet Street, singura biserica pentru romani in Marea Britanie, cand evenimentele de socializare organizate de Centrul Cultural Roman pe Tamisa erau asteptate cu multa nerabdare pentru socializarea in limba romana.

Schimbarile aduse de ultimii unsprezece ani le cunosc doar cei care au fost aici in acesti ani, pentru noi veniti peisajul este asa cum il gasesc atunci cand aterizeaza pe taram britanic. Exista in continuare marele regret ca Maddy Benson nu a reusit sa traiasca acest viitor al ultimilor zece ani (Madalina Benson ne-a parasit in toamna anului 2002 datorita unei greseli medicale la varsta de 28 de ani), pentru a vedea ca in prezent grupul de discutii ” Romanii din UK”, fondat de ea in data de 17 aprilie 2000 este transformat astazi in forumul “Romani in UK” si are peste 16,000 de membrii activi, avand in arhiva sute de mii de mesaje trimise.

Prin forum lumea gaseste informatii utile, dar tot prin forum s-au unit destine, s-au gasit solutii la probleme urgente si exceptionale care de multe ori nu s-au rezolvat pe cale oficiala. Intr-un mediu informal si prin munca pro bono membrii reusesc sa ajute alti membrii intr-o epoca in care de obicei pe strada mergem prea grabiti pentru a putea observa fetele celor pe care ii intampinam in drumurile noastre.
Am participat de-a lungul acestor ani la nunti si botezuri deoarece prin www.romani.co.uks-au cunoscut viitorii miri si parinti, continuam sa primim mesaje de multumiri pentru ca, prin intermediul forumului si a retelei de networking de care dispunem am inlesnit rezolvarea unor probleme existentiale ale mai multor romani. Pana si tipul acestor probleme este o dovada vie a dezvoltarii comunitatii romanilor din UK in ultima decada.

“La Multi Ani” forumului “Romani in UK!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s