Romania: 24 aprilie este Ziua Internaţională a Astronomiei

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” şi Astroclubul Bucureşti sărbătoresc Ziua Internaţională a Astronomiei sâmbătă, 24 aprilie.

Locuitorii capitalei sunt invitaţi să participe la programul gratuit oferit cu această ocazie. Astfel, începând cu ora 21:00 şi până la ora 04:00, bucureştenii sunt aşteptaţi la sediul Observatorului Astronomic din Bd. Lascăr Catargiu nr.21 pentru observaţii la Lună, dar şi la două planete, Marte şi Saturn.

În plus, participanţii vor putea descoperi constelaţiile de primăvară. În caz de vreme nefavorabilă, programul va conţine un show de planetariu ce va ilustra cerul vizibil în acea noapte, precum şi o prezentare a diferitelor tipuri de instrumente astronomice. Prezentările se vor ţine in intervalul 21:00 – 02:00, cu sesiuni din oră în oră la care pot participa maxim 50 de vizitatori per sesiune.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Astronomiei este sărbătorită în aprilie, întreaga lună fiind desemnată Luna Mondială a Astronomiei (Global Astronomy Month – GAM) şi sărbătorită în toată lumea prin diverse programe globale. Mai multe detalii despre GAM la http://www.gam-awb.org.

Ziua Internaţională a Astronomiei este o manifestare care a apărut mai întâi în S.U.A. în anul 1973 pentru a atrage atenţia publicului asupra acestei ştiinţe şi reprezintă momentul în care astronomii amatori şi profesionişti se reunesc pentru a împărtăşi din informaţiile şi cunoştinţele lor de astronomie şi pentru a oferi tuturor celor interesaţi posibilitatea de a observa în mod direct frumuseţile bolţii cereşti.

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucureşti este o instituţie muzeistică, destinată popularizării astronomiei şi ştiinţelor exacte şi este singurul observator astronomic din capitală deschis publicului. Observatorul se află pe bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 21, între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei.

Astroclubul Bucureşti (AB) este primul club de astronomie înfiinţat în capitală acum 40 de ani. AB promovează astronomia prin ieşiri în parcuri cu instrumentele astronomice, prin vizite la licee şi şcoli şi prin organizarea anuală a cursului de astronomie în colaborare cu Observatorul Astronomic. Astroclubul Bucureşti realizează în format electronic revista de astronomie – VEGA, distribuită gratuit, iar în luna august organizează tabăra de astronomie – Lyra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s