Düsseldorf: APEL LA ROMANII DIN DIASPORA

In Octombrie 2005 deputatul UDMR de Covasna, Marton Arpad declara, ca trebuie sa existe in prealabil un sistem in Romania pe care sa poata fi construita ulterior autonomia teritoriala. In opinia deputatului UDMR, este nevoie de o descentralizare puternica a administratiei publice locale, o reforma care sa duca la o autoguvernare reala, respectiv de REORGANIZAREA ACTUALELOR REGIUNI ECONOMICE de dezvoltare, si numai “dupa acesti pasi” poate fi elaborat un proiect de lege privind autonomia teritoriala.

Miecuri 10 februarie 2010, Senatul Romaniei A ADOPTAT TACIT- fara dezbatere palamentara si fara cvorum! – propunerea legislativă a UDMR, care prevede schimbarea modului actual de delimitare a regiunilor de dezvoltare ducând la gruparea judetelor Harghita-Covasna-Mureş de facto in asa zisul “Tinut Secuiesc”. La adoptarea legii în Senat a dat o mână de ajutor CHIAR PD-L.

Iniţial, proiectul de lege a fost pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni, cu două zile înainte de expirarea termenului de adoptare. Numai că în respectiva şedinţă senatorul PD-L Traian Igaş a cerut retrimiterea legii la comisie, pe motiv că grupul dorea să facă amendamente. Plenul a votat cererea PD-L, dar în raportul comisiei întocmit a doua zi nu se regăseşte nici un amendament adoptat sau respins al PD-L. Astfel că, prin cererea de retrimitere la comisie a legii, PD-L nu a făcut decât SA AJUTE LA EXPIRAREA TERMENULUI DE ADOPTARE, fapt consemnat miercuri în Senat. Prin urmare, legea va fi dezbătută de deputaţi în calitate de for decizional.

DISCUŢII ÎN COALIŢIE

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a dat asigurări ieri că proiectul de lege nu va fi adoptat tacit, ci se va dezbate în Camera Deputaţilor, el subliniind că, oricum, fără votul PD-L, proiectul nu va putea fi adoptat. Amintind că şi în programul de guvernare se vorbeşte despre redesenarea regiunilor, Borbely a mai spus că proiectul a fost deja discutat cu PD-L într-o şedinţă a coaliţiei pentru a se lua o decizie politică în vederea adoptării legii. Ieri , UDMR a plusat, Antal Arpad vorbind despre cerinţa ca limba maghiară să devină limbă oficială pe întreg teritoriul Transilvaniei (stirea a fost preluata din Jurnalul National din 12.02.2010)

INITIATIVELE UDMR DEMONSTREAZA CA MAGHIARII VORBESC FOARTE SERIOS REFERITOR LA AUTONOMIA TERITORIALA SI CA SPECULEAZA CONSECVENT ORICE SLABICIUNE A STATULUI ROMAN PENTRU A MAI FACE CATE UN PAS SPRE ACEST OBIECT (TEMEREA MEA ESTE CA UDMR URMARESTE CHIAR INDEPENDENTA ACESTUI TINUT DAR CA TACTIC INCA NU-SI POT PERMITE SA VORBEASCA DESCHIS DESPRE ACEASTA. NU DEGEABA DECLARA MARKO BELA CA IN HaCo PAMANTUL TERITORIULUI RESPECTIV ESTE PROPRIATEA MAGHIARILOR IN PROPORTIE DE 80%). PD-L INSA A FACUT UN PACT ANTINATIONAL: IN SCHIMBUL ADOPTARII UNOR LEGI CE PRIVESC REFORMA, DAR MAI ALES FIIND PRESAT DE NEVOIA FINANTARII EXTERNE PENTRU A EVITA INTRAREA IN INCAPACITATEA DE PLATA A STATULUI ROMAN, PD-L A CAPITULAT IN FATA CERINTELOR ETERNE ALE UDMR INCHIZAND OCHII LA FAPTUL CA PRIN ACEASTA II AJUTA PE MAGHIARI IN DOBANDIREA AUTONOMIEI TERITORIALE. PD-L SI-A DAT ACCORDUL CHIAR PENTRU MODIFICAREA LEGII INVATAMANTULUI SI PENTRU ADOPTAREA LEGII MINORITATILOR NATIONALE, ALTE DOUA LEGI ESENTIALE OBINERII AUTONOMIEI!

DATORITA MAJORITATII PE CARE O AU IN PARLAMENT ADOPTAREA ACESTOR LEGI IN FORMA DORITA DE UDMR ESTE CA SI SIGURA. PENTRU ACEST PACT INSA GUVERNUL NU ARE MADATUL MAJORITATII ELECTORATULUI! FARA PROTESTUL ROMANILOR LEGILE VOR FI ADOPTATE CU SIGURANTA CONFORM TARGULUI INCHEIAT. NUMAI ROMANII DIN DIASPORA INSA, CARE SUNT CU ADEVARAT INDEPENDENTI DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC SI POLITIC, MAI POT INTR-ADEVAR EXERCITA O PRESIUNE ASUPRA POLITICIENILOR DIN ROMANIA SI ASUPRA PRESEDINTEI PENTRU A OPRI ACEST PACT IRESPONSABIL.

FAC DECI APEL LA VOI PENTRU A MOBILIZA ROMANII DIN COMUNITATILE VOASTRE SI DE A PROTESTA PENTRU OPRIREA ACESTEI AVENTURI POLITICE A GUVERNULUI BOC!!!

Cezar Lupu

Advertisements

One thought on “Düsseldorf: APEL LA ROMANII DIN DIASPORA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s