Eurostat: 2010 – Anul combaterii saraciei si excluderii sociale

Text: Paul Bercioiu

Foto: Google

Un portret statistic al Uniunii Europene pe anul 2010 pune cap la cap elemente esentiale menite sa combata saracia si excluderea anumitor categorii sociale de persoane.

Daca anul 2008 a fost declarat de catre UE anul dialogului intercultural, iar 2009 – anul creativitatii si inovatiei, 2010 sta sub semnul combaterii saraciei si excluderii sociale.

Egalitatea este un drept fundamental in UE, astfel ca, principalele obiective stabilite pentru a fi combatut fenomenul saraciei sunt urmatoarele:

– Recunoasterea drepturilor tuturor persoanelor, cu precadere a saracilor, pentru a trai in demnitate si pentru a fi parte activa a societatii.

– Impartirea responsabilitatilor individuale si colective in lupta contra saraciei.

– Promovarea beneficiilor societatii.

– Stabilirea angajamentelor pentru actiuni concrete pentru eradicarea saraciei si a excluderii sociale la toate nivelele.

PROGRESS, un program al UE care a inceput in 2007 si continua pana in 2013, are in proiect o strategie de includerea sociala care doreste sa ia atitudine in urmatoarele directii: saracia juvenila, includerea activa, gazduire decenta pentru toata lumea, incluziunea grupurilor vulnerabile, excluderea financiara si supraindebitarea.

La nivel international au fost stabilite 8 obiective: eradicarea saraciei si foametei in lume, acumularea educatiei primare universale, consolidarea egalitatii de sanse dintre barbati si femei, reducerea mortalitatii juvenile, imbunatatirea sanatatii materne, combaterea virusului HIV, a malariei si a altor boli, asigurarea durabila a mediului, imbunatatirea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

Studiul Eurostat mai releva si o serie de analize la nivel da tari din Uniunea Europeana, iar Romania si Bulgaria sunt tarile cele mai sarace, mentioneaza raportul. Tara noastra are un salariu mediu pe economie cu pana la 7 ori mai mic comparativ cu restul tarilor UE, iar inegalitatile in materie de consum sunt relevate printr-o analiza atenta…

Studiul poate fi citit integral aici: Eurostat – ENGLISH

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s