Cotidianul italian ”Il sole 24 Ore” titreaza mare: ”Italia promoveaza McDonald’s, Romania taxeaza mancarea deseu”

Redactare text: Maria Ana Nicolescu

Foto: Il Sole 24 Ore (prim plan: ministrul italian)

Articolul reprezinta o paralela intre Romania si Italia in ceea ce priveste abordarea fast-food-ului, unde principalul brand de traditie este considerat McDonald’s.

In timp ce ministrul italian al agriculturii, alimentatiei si padurilor,  Luca Zaia, promoveaza un nou sandwich  – McItaly – cu branza italieneasca si bresaola, dand meniul McDonald’s un iz peninsular, ministrul roman de sanatate Attila Czeke comunica faptul cad in luna martie 2010 va aplica taxa pe ”mancarea deseu”.

Este vorba despre doua evenimente smnificative. Pentru McDonald’s este pentru prima data cand primeste o cerere de acest tip din partea unei tari considerata patria dietei mediteraneene.  Este, pe de alta parte, si prima data cand este taxata mancarea pentru aportul nutritional foarte dezechilibrat.

Categoriile cele mai lovite de decizia ministrului de sanatate sunt, dincolo de fast-food-uri, producatorii de bomboane, snacks-uri dulci si sarate şi băuturi îndulcite. Motivul pentru care este taxata ”mancarea deseu” se datoreaza cresterii progresive a numarului de obezi in randul populatiei şi o creştere a patologiilor tip diabet şi a boli cardio-circulatorii. Consecintele negative in balanta sanatatii publice din Romania sunt evidente, iar ministrul a decis sa intervina. Nu toti sunt insa de acord, cei care se opun amintesc faptul ca taxa pe alcool si tigari nu este atat de eficienta.

Ministrul Zaia gandeste insa diferit si considera ca noul ”panino” (sandwich) de 715 calorii cu o felie de branza si cateva de bresaola este chiar o inventie de premiat, asta in ciuda faptului ca 95% din clientii ”unchiului Mac” consuma in general un meniu supra-caloric, compus din Coca Cola, cartofi prajiti si hamburger.

Un aspect important mentionat de cotidianul Il Sole 24 Ore: ”McItaly furnizeaza 3,3 grame de sare, echivalentul a 66% din necesarul zilnic. Daca vor fi consumati si cartofi prajiti, se va ajunge la un aport de 92% pentru un adult si 153% pentru un copil. O problema frumoasa pentru o populatie ca a noastra, unde hipertensiunea reprezinta o problema comuna. Cine stie la ce se gandeste ministrul sanatatii?”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s