Italia: Stop spectacolului de Ziua Memoriei despre povestea Rebeccai – ”Anna Frank a romilor”

Text: Ileana Constantin

Foto: EveryOne Group Italy (prin amabilitatea lui Matteo Pegoraro si Roberto Malini)

In 2008, Rebecca Covaciu, o fetita rom, pe atunci in varsta de 12 ani, uimea Europa printr-un apel foarte mediatizat, postat de EveryOne (organizatie internationala care lupta pentru drepturile omului) pe youtube.

In prezent, dupa aproape 2 ani de la acel moment, Rebecca revine in atentia presei italiene, din pricina unui refuz primit de la primarul comunei  Cassina De’ Pecchi, pentru a organiza un spectacol de Ziua Memoriei (27 ianuarie).

Copiii de gimnaziu de la scoala unde invata Rebecca Covaciu, fetita rom de origine romana premiata pentru operele sale de pictura de catre Unicef, s-au pregatit luni de zile pentru a sustine un spectacol pe scena Teatrului della Martesana din Cassina De’ Pecchi (in apropierea orasului Milano).

Tema din acest an era construita in jurul suferintelor Rebeccai, poreclita ”Anne Frank a romilor”, astazi in varsta de 14 ani, pictorita cu lucrari expuse peste tot in lume, care a revenit asupra rugamintii lansate international de a impiedica persecutarea nomazilor în Italia. Acest spectacol s-a dorit a fi un semnal de alarma in acest sens, ziua de 27 ianuarie fiind cunoscuta pentru impactul nazist in randurile romilor.

Spectacolul, pentru a putea fi pus in scena, avea nevoie de patronajul municipiului. Primarul, reprezentant  al partidului italian Liga Nord, Claudio D’Amico, a refuzat: “Initiativa nu este intemeiata pe recurenta. Refuzul partonajului survine din urmatoarele motive: ciudatenia evenimentului propus pentru a sarbatori aniversarea , inacceptabilitatea paralelei uluitoare intre nazism si persecutarea minoritatii rom de catre Guvernul nostru, ultimul aspect fiind dat de faptul ca scoala dispune de o sala de sport care poate fi utilizata pe gratis pentru un astfel de eveniment”.

Capitolul parea inchis, insa parintii au decis sa-si tina departe copii de controversele politice si sa atraga atentia impotriva discriminarii minoritatilor. Ei vor inchiria din bani proprii teatrul din localitate unde vor lasa copii sa performeze si sa transmita un mesaj societatii civile.

Mesajul din 2008 care a facut inconjurul lumii: (in limba italiana) – ”Cara Europa” / ”Draga Europa”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s