Eleganţa românilor prezentata in expozitie în prima zi a Carnavalului de la Venetia

Sâmbătă, 6 februarie, în prima zi a ediţiei din acest an a Carnavalului de la Veneţia, va avea loc la Muzeul Palatului Mocenigo – Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului din Veneţia, vernisajul expoziţiei de costume şi obiecte de epocă intitulată „RETROmania. Eleganţe româneşti 1850-1947”.

Manifestarea este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Fundaţia Muzeelor Civice din Veneţia şi cu Muzeul Palatului Mocenigo – Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului şi beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român şi de patronajul Ministerului pentru Bunuri şi Activităţi Culturale al Republicii Italiene, al regiunii Veneto, al provinciei şi Primăriei din Veneţia.

Exponatele fac parte din colecţia de costume şi obiecte aparţinând Adinei Nanu. Colecţia cuprinde ţinute autentice şi inedite, culte şi populare, din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, precum şi obiecte care recreează atmosfera fiecărei epoci. Pe lângă piesele vestimentare care provin din colecţia familiei Nanu, colecţia „Retro” cuprinde obiecte care au aparţinut unor rude sau prieteni, printre care s-au aflat personalităţi ca Vasile Alecsandri, Sabin Popp sau Ligia Macovei.

Colecţia este structurată pe ani şi perioade, fiecare exponat fiind plasat în contextul cultural al epocii respective. Cele mai vechi exponate sunt costumele şi obiectele de artă populară, provenite din diverse părţi ale ţării, majoritatea acestora datând din perioada dintre 1850 – 1947. Mergând către a doua jumătate a secolului trecut, va fi expusă şi o simbolică „stafie a comunismului”, cu basma pe cap, îmbrăcată într-un taior ponosit şi ţinând în mână o plasă, prin ochiurile căreia scapă un ou mic, din raţia de şapte ouă, câte primea fiecare cetăţean pe cartela individuală, în anii ’50.

Inaugurarea expoziţiei va avea loc sâmbătă, 6 februarie, orele 12,00, la Muzeul Palatului Mocenigo – Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului din Veneţia. Vor lua cuvântul ADINA NANU, profesor şi istoric al costumului, UNDA POPP, profesor şi designer vestimentar şi LUISA SPINATELLI, profesor la Academia de Arte Frumoase Brera din Milano, scenograf, designer costume de teatru.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 7 martie 2010.

Institutul Cultural Roman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s