Fundatia Migrates: se dubleaza numarul minorilor de origine straina din Italia

Text & Foto: Daniela Vitelaru

In doar 6 ani, numarul copiilor straini in Italia a crescut de la 412.432 in luna ianuarie 2004 la 862.453 in luna ianuarie 2009. In prezent ei reprezinta 22,2% din populatia straina rezidenta in Peninsula. Majoritatea sunt nascuti in Italia (519.000, adica 12,6%), iar restul, in jur de 100.000 de copii in medie in fiecare an, sosesc  prin diferite mijloace: o parte fug de foame, abuzuri sau conflicte, iar aproximativ  40% din total ajung aici prin proceduri de reintregire a familiei.  Este vorba desigur despre copii non-comunitari.

Un fenomen al ultimilor ani este si inmultirea minorilor neinsotiti. Potrivit unei statistici a Fundatiei Migrates, in ultimii 3 ani au ajuns in Italia in jur de 8.000 de minori care nu erau insotiti nici de parinti, nici de alte rude mai apropiate sau mai indepartate.

In data de 30 septembrie 2009, ”Save the children” a calculat un numar de 6.587 de copii lasati singuri pana la acel moment. Dintre acestia 74% au fost inserati intr-o institutie de ingrijire a minorilor, iar restul sunt in grija unchilor, matuselor, verisorilor, conationalilor sau in grija prietenilor de familie. Un numar de 70 de copii sunt in institutii penale pentru minori.

Comparativ cu inceputul anilor 2000, cand fenomenul era concentrat in regiunea Puglia, Lombadria si Toscana, in prezent s-a extins si in Lazio si Piemonte, care in total adapostest 60% din minorii neinsotiti.

83% din total sunt baieti, iar restul de 17% sunt fete, majoritatea cu varsta cuprinsa intre 15 si 17 ani. In mare parte acestia sunt de origine din Pakistan, Bangladesh, Etiopia, insa cei mai muti provin din Romania, Albania, Maroc, Afganistan si Egipt, pe strazile Italiei putand fi gasiti minori din 78 de natiuni. Numarul lor a crescut in special in anul 2008, extinzandu-se in regiunile  Lazio si Piemonte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s