Primarul Romei va insera in circuitul muncii persoanele marginalizate

Text: Anda Dragulescu – corespondent Roma

Foto: Daniela Vitelaru

RETIS – Reteaua de Incluziune Sociala – este o structura permanenta pentru initierea profesionala a persoanelor in conditii de marginalitate: tineri care spala parbrize in intersectii, romi, victime exploatarii sexuale.

Iniziativa a fost presentata saptamana acesta la Roma de catre primarul Gianni Alemanno, caruia i se vor alatura reprezentanti ai societatii de colectare a deseurilor Ama, cooperative, intreprinzatori, asociatii de inspiratie catolica, organizatii de voluntari.

Persoanele identificate ca fiind dezavantajate sau deja in grija serviciilor sociale, vor fi inserate in programe de formare si, in consecinta, trimise la munca. Investitia Primariei capitalei pentru acest proiect se ridica la 700.000 euro.

”In orasul nostru nu este spatiu pentru cei care incalca legea – sustine primarul Alemanno – dar, de cele mai multe ori nu avem de-a face cu niste criminali, ci cu persoane care fac mici abuzuri pentru ca nu au alternativa sa supravietuiasca. Dorim sa le oferim o oportunitate”.

Obiectivul RETIS este acela de a da posibilitatea oamenilor sa iasa de sub asistenta si, mai ales, de a da spatiu liber oamenilor sa se descurce pe propriile forte. Cele doua proiecte de incluziune sociala deja prevazute de RETIS sunt: strangerea deseurilor voluminose (electrocasnice, mobila) si echipe noi pentru asigurarea decorului urban. Vor fi necesare in jur de 100 de persoane.

Pentru cursurile de formare vor fi necesare 30 de ore, distribuite in 2 saptamani, iar instruirea va cuprinde: bazele muncii, educatie civica, perfectionarea limbii italiene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s