Turcoazul, culoarea anului Pantone 2010 in moda

Text: Daniela Vitelaru

Pantone, brandul care produce standardele pentru culorile din grafica si design, a proclamat TURQUOISE culoarea Pantone a anului 2010.

Un turcoaz profund si saturat, ca cel al Marii Caraibilor… Conform spuselor Leatricei Eisman, director |Pantone Color Institute|, turcoazul in multe culturi ocupa o pozitie speciala printre culori. Se crede, de fapt, ca este un puternic talisman, o culoare bogata in a transmite speranta, compasiune si adevar. In urma studiilor efectuate de Pantone, turcuazul reprezinta pentru multi culoarea fugii, a retragerii intr-un colt de paradis, care te cheama si te incanta, chiar daca doar in fantezie.

Aceasta culoare cuprinde subtonuri de culoari reci si calde, iata explicatia pentru care acesta merge bine in combinatie cu majoritatea celorlalte culorilor. Turcoazul da viata, de fapt, culorilor neutre cum ar fi maron,  sau este  complementar cu rosu si roz, recreaza un look maritim asociat culorii Blue Sea si derivatelor ei cele mai profunde, da un tonus de veselie tuturor nuantelor de verde si, in particular, este la moda in combinatia galben-verde.

A fost ales turcoaz ca si culoare a anului 2010, pentru sensul sau de calmare si trimitere cu gandul si sprirtul la vacante, care creaza frecvent o stare de buna dispozitie si atitudine pozitiva.

Toate culorile prezente in Pantone Fashion Color System nasc de la Pantone Fashion+Home Color System, standardul cel mai recunoscut in lume. In fiecare sezon Pantone va intervieva designerii pentru a oferi cat mai multe lamuriri in ceea ce priveste alegerea culorilor si pentru a crea instrumentul de baza in moda si anume – Fashion Color Report .

Culorile modei 2010 conform Fashion Color Report sunt:

1. Turquoise 

2. Tomato Purée

3. Fusion Coral

4. Violet

5. Tuscany

6. Aurora

7. Amparo Blue

8. Pink Champagne 

9. Dried Herb

10.Eucalyptus

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s