”Tigani de cacat” de Antonio Moresco

Cartea ”Zingari di merda” e povestea unui voiaj in Romania al autorului Antonio Moresco, insotit de editorul si fotograful Giovanni Giovannetti, in BNW-ul vechi al lui Dumitru, un tigan refugiat intr-o fabrica abbandonata din Italia, care traieste intr-o mizerie de nedescris alaturi de famila sa. Voiajul nu e nici rapid, nici confortabil: masina se defecteaza, peisajul  nu tocmai acceptabil…

Cu fiecare moment care trecea din zilele lungi, Moresco se apropia tot mai mult de intelegerea universului rom, contradictoriu si complex.

”Tigan de cacat” este o insulta pe care Dumitru, pe care, dupa ce a auzit-o atat de des repetata impotriva sa, acum  o accepta fara probleme.

Povestea subliniaza nivelul degradarii romilor care sunt constransi sa traiasca intr-o fabrica parasita din Italia – Snia – ”unde  unii se prostitueaza, iar altii platesc taxa de intrare pentru a se adaposti”. E o lupta profunda a familiei, in cautarea unui loc de munca, chiar si la negru, platit sub pretul pietei. Povestea cartii lasa sa se inteleaga ca sunt si diferente mari chiar intre tigani, ca nu sunt toti la fel, asa cum sunt descrisi in general.

Se face, de asemenea, referire la tribunalul intern al castelor de tigani, judecata incontestabila prin care cel vinovat e obligat sa plateasca pedeapsa excluderii din comunitate. Calatorii traverseaza, in acea masina defecta si zgomotoasa, Serbia si ajung in Romania la Slatina, intr-o zona in care cei mai multi tigani erau in Italia. In timp ce italienii sunt cazati la hotel, Dumitru ”are locurile lui unde poate sa mearga”… O saracie dezolanta, situatii ciudate si diferite, lumini si umbre prezentate prin diferite momente – o meditatie indelunga si ore de reflexie ampla, asta isi doreste cartea sa fie, descrierea unui popor care nu a mai participat niciodata la un razboi, dar care este intr-un continu razboi cu toata omenirea.

Dupa cum putem gasi de altfel si in carte…”In modul de a fi al tiganilor e ceva care nu poate fi explicat”…

CITITI CARTEA IN FORMAT ELECTRONIC: Antonio Moresco Zingari di merda

Andrei Ciordas

Advertisements

3 thoughts on “”Tigani de cacat” de Antonio Moresco

  1. Dobbiamo essere molto attenti cosa e come scriviamo sulle altre nazionalita, etnie, gruppi, caste etc proprio per evitare la discriminazione di una etnia, nazione, razza , oppure popolo che purtroppo vienne generalizzato , e bisogna sempre ricordare la storia e di non ripetere mai almeno in questo nuovo secolo le atrocita fatte dagli uomini contro i zingari e gli ebbrei. Forse questo scrittore italiano vede i zingari con i suoi occhi di suo punto di vista , ma negli altri paesi del Nord Europa e Nord America gli italiani del profondo sud dell’ Italia sono visti dagli altri popoli come “italiani di merda”.

  2. Trebuie sa fim foarte atenti sa evitam sa scriem urit despre alte nationalitati, grupuri etnice de diverse limbi si traditii care stau prin Sud Estul Europei, Europa Centrala si Spania si Italia meridionala, sa evitam sa scriem despre ei si sa sa evitam orice forma de discriminare si intoleranta. Ei asa traiesc de secole si tot asa de secole si milenii traiesc si in Sudul Italiei. Popoarele din Nordul Europei , Scandinavia si Marea Britanie si Nord America gindesc la fel despre italieni tot asa le spun “italienii di merda”, atunci cind sint ei care exporta criminalitatea organizata si alte forme de violenta organizata, pedofilie si prostitutie-si sclavism, caci asa le duce mintea sa faca bani, tot de la saracie. Trebuie sa fim atenti sa nu vorbim rau de altii caci padure fara uscaciuni nu exista si noi avem tiganii nostri si italienii au tiganii lor si lui Antonio Moresco sa-i fie rusine ca a scris o asemenea carte. Pacat ca nu la invatat nimeni ca atrocitatile facute de Mussolini si Hitler importiva ebreilor si a tiganilor acum 50 ani nu trebuie sa se mai repete niciodata. Ca sa traim in pace trebuie evitata orice forma de rasism di discriminatione. Comunitatea internationala a tiganilor din Camargue Franta are dreptul sa/l duca in fata Tribunalului International de la Strassburg pe Antonio Moresco. Cartea lui este o carte de cacat!!!

  3. MAI bine i-ar stinge si iar inpusca pe toti ca nu s-ar supara nimeni ,se inmultesc ca iepuri si strica orice acolo unde apar ei .Este o rasa subumana care nu merita sa se cheltuie nimic ptr ei deoarece lor nu le place munca,igena,curatenia,nimic din ce apartine civilizatiei, decit sa fure ,sa se inmulteasca de la 12-13 ani.S-au poate ar trebui castrati si sterilizati cred ca ar fi cea mai buna solutie.MA REFER NUMAI LA TIGANII NEINTEGRATI CEI CARE REFUZA SCOALA,SI IN GENERAL TOT CE APARTINE CIVILIZATIEI .De aceia si Antonio ii face pe buna dreptate de cacat, ia studiat si a ajuns la concluzia ca sint incorigibili.Din cauza lor o tara ca a noastra a ajuns sa fie considerata cam in acelasi fel cum scrie Antonio despre ei .PACAT!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s