Italia: 1 martie 2010 – ziua grevei nationale a ”strainilor”

Prima greva a strainilor aflati in Italia are loc la inceputul lunii martie a.c. cand toti imigrantii isi vor da mana pentru a protesta impotriva discriminarii, dar, mai ales, pentru a demonstra cat de importanti sunt ei in bunul mers al Italiei.

”Iti imaginezi ce fete vor face daca de maine intr-adevar toti am renunta”, canta in 1985, cantaretul italian Vasco Rossi… Dupa 20 de ani se reia intrebarea, dar se schimba subiectul: si daca intr-adevar imigrantii ar renunta…? Daca ar renunta la munca, la a face cumparaturi, la a mai folosi transportul in comun…? Poate ca toti ar realiza, in acest fel, ca imigrantii lucreaza in Italia, pentru Italia, uneori in conditii dure si cu puternice incalcari ale drepturilor umane elementare. Poate ca toti ar incepe sa aprecieze si sa recunoasca functionalitatea societatii.

O zi fara imigranti – ”24 de ore fara noi”…

Fara menajere si ingrijitoare, muncitori si culegatori de rosii, sudori si persoane care se ocupa de salubrizare, fara mediatori culturali, asistenti si medici.

Ideea a luat fiinta in Franta, unde trei prietene, (Stefania Ragusa, Daimarely Quintero si Cristina Seynabou Sebastiani) implicate in sistemul social au decis sa faca cunoscut acest concept prin reteaua de socializare Facebook, strangand in doar o luna 6.000  de adeziuni. In prezent colectivul de promotori este in plina organizare a G2 (Generatia 2) formata din persoane care doresc sa se alature ideii –  italieni si straini laolalta. Aceasta iniziativa civila vrea sa fie ”vocea” celor 4,5 milioane de imigranti care lucreaza in Italia (conform statisticilor Caritas Italiana din 2009), coborand in piata si facand greva pe data de 1 martie 2010.

Afisul care va fi lansat luna aceasta, va fi tradus in toate limbile, de la limba romana la cea araba sau chineza, pentru o implicare cat mai mare a imigrantilor. Greva nu este doar a ”strainilor”, ci a tuturor celor care se simt ”straini”, adica ”nu au legatura cu climatul rasist si de intoleranta creat in Italia”, explica Stefania Ragusa, care continua afirmand: ”suntem indignati de campaniile denigratoare ce ii ofenseaza pe strainii care au investit in aceasta tara, ducand la adoptarea unor legi discriminatorii”.

Andrei Ciordas

Advertisements

One thought on “Italia: 1 martie 2010 – ziua grevei nationale a ”strainilor”

  1. Italianii si mai ales politica italiana si mass media au uitat ca sint emigranti in toata lumea au fost si continua sa emigreze peste tot USA, Australia, Anglia, Germania, Elvetia, Scandinavia, Franta etc de ce nu vor sa admita ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s