DRRP trece în subordinea aparatului de lucru al primului-ministru

Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DRRP) trece din subordinea MAE în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru şi devine Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă nr. 115, publicată în Monitorul Oficial la data de 29 decembrie 2009.

DRP elaborează şi aplică politica în domeniul relaţiei cu românii de pretutindeni, în conformitate cu obiectivele majore privind românii de pretutindeni şi programul de guvernare.

Pe parcursul anului 2009 DRRP a desfăşurat o serie de programe destinate românilor din afara graniţelor, printre care: programul de tabere ARC pentru tinerii de origine română din comunităţile româneşti de peste hotare, lansat în luna iunie şi încheiat în luna august 2009; „Guvernul României îţi oferă o carte”, care presupune distribuirea de cărţi pentru copii, precum şi o serie de planşe reprezentând personalităţi ale culturii şi istoriei naţionale; „Crearea unui fond de carte în limba română în folosul comunităţilor româneşti din Europa”, derulat în perioada 20 – 27 decembrie 2009, prin care s-a avut în vedere crearea unui fond de carte românească, care să ofere membrilor comunităţilor româneşti din Europa Centrală şi de Vest şansa de a-şi exprima ataşamentul faţă de cultura naţională prin lectura de cărţi în limba română; la iniţiativa DRRP, programul de burse de studii pentru tinerii de origine română cu domiciliul stabil în străinătate a fost suplimentat cu 1.000 de locuri pentru învăţământul universitar.

Scopul tuturor programelor derulate de Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, a urmărit păstrarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din statele vecine, conform standardelor internaţionale în materie şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din emigraţie.

Sursa: site-ul  MAE

Advertisements

2 thoughts on “DRRP trece în subordinea aparatului de lucru al primului-ministru

 1. “Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DRRP) trece din subordinea MAE în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru”

  – “Si ce daca”….as spune eu!?
  S-a schimbat modificarea!
  Poate va mai amintiti ca acest DRRP a mai fost in trecut obiectul “mutatiilor”(alba-neagra institutionala)!
  Chipurile a fost satisfacuta vointa “asociatiilor” care au cerut…schimbarea!
  In concluzie …nicio brinza!

 2. Ideea este in principiu foarte mareata si importanta pentru a valoriza identitatea si originea culturala a romanilor de pretutindeni. Sa vedem cum o vor pune in functiune si sa vedem si rezultatele ei. Angela Gabriella Bercea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s