romanii pe primul loc la achizitionat o locuinta in Italia, insa 2009 reduce numarul cumparatorilor din randul tuturor imigrantilor

Numarul caselor achizitionate in 2009 de catre imigranti care traiesc in Italia a scazut considerabil. Observatorul National al Imigrantilor si compania nationala de profil ”Scenari Immobiliari” evidentiaza o diminuare, in 2009, comparativ cu 2008 de 24,3% adica 78 de mii de unitati. Si in 2010 situatia se va inrautati, previziunile indicand o noua reducere de 30%, adica 53.000 de unitati, daca bancile nu vor reveni asupra deciziei de oferire a imprumuturilor.

In Italia sunt circa 4,5 milioane de straini rezidenti cu acte in regula. Majoritatea imigrantilor legali se adreseaza pietei de inchiriere, din cauza bancilor care au ingradit conditiile de cerere a unei finantari pentru achizitionarea unei case.O adevarata urgenta pentru persoanele de origine straina care muncesc in Italia si stau in chirie, care sunt in jur de 3,5 milioane.

In ultimii 5 ani, conform datelor furnizate de ”Scenari Immobiliari” bazate si pe intervievarea a peste 400 de agenti imobiliari, imigrantii au cumparat peste 600.000 de locuinte, adica o cheltuiala totala de 70 de miliarde de euro. Dar cine se afla in topul cumparatorilor? In 2009 primii au fost romanii, urmati de chinezi si indieni. Cheltuiala medie pentru o casa nu s-a schimbat comparativ cu anii precedenti, acesta situandu-se in jurul valorii de 110.000 de euro.

Unde cumpara cele mai multe case imigrantii? In zonele unde lucreaza: Prato – 23%, Roma – 16,5%, Torino – 11,5%, Venezia – 9,2%, Milano – 7,8% si Bologna – 6%. Boom-ul achizitiilor a fost intre anii 2004-2008.

Maria Ana Nicolescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s