Italia: European Migration Network: in Italia 34.000 de asistente medicale si 14.000 de medici sunt imigranti

”Imigratia calificata, o tema care in trecut a fost mai putin dezbatuta, in fata fluxului predominant de munca generica, atrage atentia, tot mai mult, in special in domeniul sanatatii.  Cei 34.000 de asistenti medicali de origine straina, in unele contexte ajung sa fie o treime din total si, aceeasi medici, care in prezent sunt in numar de 14.000, sunt destinati sa creasca”, arata statisticile retelei europene de migratie.

A fost prezentat zilele trecute primul raport ”European Migration Network” din Italia, care se concentreaza doar pe imigratia calificata, cu precadere asupra aportului medicilor si asistentilor in sectorul sanitar italian.

”Reţeaua europeană de migraţie” este un program comunitar, care a fost lansat pe bază experimentală în 2003, iar acum a devenit o iniţiativă structurala care include cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Imigratia in Italia va fi mereu caracterizata de prezente profesioniste,  subliniaza raportul. Asistentii medicali de origine straina au fost 34.943, 86,5% femei, dintre care 57,8% comunitare. Provenienta in majoritate a fost cea europeana, cu 17, 4%, urmata de America 15,7%, Asia 5,3%, Oceania 0,8%.

In ceea ce priveste tarile de origine, predomina cu o cincime din prezente, Romania (8.497 de asistennti medicali), urmata de Polonia (3.557), Elvetia (2.386) si, cu putin peste 1.000 de asistenti: Germania, Peru, Albania, Franta, India si Spania.

”Asistentii medicali straini sunt in proportie de 1 la 10 italieni, dar cu foarte mari diferente territoriale, arata raportul. De exemplu, sunt straini 40% din inscrisii la Ipasvi (Federatia Nationala a Asistentilor Medicali) din Torino, o treime din asistentii operanti care lucreaza la cel mai mare spital din Molinette si o cincime dintre toti strainii din intreaga Regiune. Asistentii medicali straini sunt o treime din total in spitalele private din Milano, 18% in Spitalul San Raffaele si 12% in Institutul Don Gnocchi”.

Este dificil de a găsi un profesionist şi se impun exigente in strategiile de recrutare.

De asemenea se creeaza fluxuri intre tari: ”Lipsa lor incepe sa se faca simtita si in tarile de origine, motiv pentru care asistentii veniti in Italia au fost substituiti in Romania de cei moldoveni, asa cum polonezii care au plecat la lucru in Germania au fost inlocuiti in Polonia de catre ucrainieni”.

Medicii straini inscrisi in 2008 in Ordinul Medicilor au fost 14.548. Cea mai mare concentrare are loc in patru regiuni italiene: mai mult de 2.000 sunt in regiunea Lazio si tot atatia in Lombardia (cu precadere in roma si Milano) si mai mult de 1.200 sunt in Veneto si in Emilia Romagna. Tarile cu un numar important de medici in Italia sunt: Germania (1.276), Elvetia (869), Grecia (851), Iran (752), Franta (686), Venezuela (626), USA (618), Argentina (564), Romania (555) si Albania (451).

Medicii straini, dupa recunoasterea titlului, pot sa lucreze doar in forma autonoma, cu exceptia cazului in care sunt cetateni comunitari sau obtin cetatenia italiana.

Situaţia actuală expune o prezenţă suficienta de medici, dar în viitor va duce la o penurie gravă în diverse sectoare, cum se întâmplă deja în anestezie şi radiologie.

Daniela Vitelaru

Advertisements

One thought on “Italia: European Migration Network: in Italia 34.000 de asistente medicale si 14.000 de medici sunt imigranti

  1. Foarte interesant articolul sint la curent cu fenomenul fluxurile migratoare la nivel global inainte si dupa caderea regimelor totalitare din Europa cu evenimentele epocale care au avut loc imcepind cu caderea zidului de la Berlin si a Revolutiei tinerilor din Bucuresti din 1989 si deschiderea asa zisei “Cortinei de Fier” adica a integrarii Europei Orientale sau de Est a Sorei ei Europa Occidentale adica de West ajutind procesul Unificarii UE sau CE. Din punct de vedere socio-economic si cu libertarea de a se misca dintr-o tara in alta pentru noi opportunitati, acesti profesionisti cu studii universitarii si cu o inalta cualificare in domeniul medical si alte domenii reprezinta o sursa economica continua in tarile de la CEE si in Nordul Italiei unde gasesc de lucru. Cultura si limba sint fundamentale si pentru romanii care se adapteaza usor in alte tari de limba Latina, se pare ca Italia, Spania si Anglia sint cele mai preferite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s