Balaurul cu 7 capete

Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti, spune o vorbă din popor. După 20 de ani, aşa cum a prezis Silviu Brucan, românii au fost în sfârşit gata să lase comunismul să moară, dar iată că el nu se lasă omorât cu una cu două.  Ne-a venit pe cap nedorit, nechemat şi s-a instalat prin fraudă şi prin forţă. A avut de partea sa idealiştii, interesaţii, jigodiile şi lichelele.  Primii au înfundat  puşcăriile odată ce sistemul s-a instalat şi nu mai avea nevoie de patosul lor sincer şi naiv. Erau periculoşi  pentru credinţa lor adevărată şi sufletul lor curat. Ceilalţi au văzut  oportunitatea creeată de principiul scoală-te tu să mă aşez eu. Totuşi cu toată brutalitatea şi viclenia , cu tot NKVD-ul, cu toate hotărârile luate de alţii la împărţirea hărţii, sunt sigură că acest sistem nu s-ar fi putut  instaura în România decât dacă apărarea ar fi fost decimată. Şi aşa a şi fost. Pe de o parte cei mai mari duşmani  ai comuniştilor erau deja slăbiţi de mult şi torturaţi în închisori, Armata Română  decimată prin înşelăciune in Rusia, iar organizatorul rezistenţei române împuşcat. Au urmat mulţi ani de teroare, foamete, moarte, tortură, sistemul a triumfat.

Şi a venit 1989 şi mulţi naivi au crezut că am scăpat. Sistemul rămăsese, continuatorii săi fuseseră şcoliţi în vechea pedagogie sovietică, doar că masca era mai fardată, mai pudrată, iar mănuşile erau făcute din catifea. Totuşi la doar câteva luni după ce timişorenii şi-au dat suflarea pentru libertate şi o viaţă fără comunism, bucureştenii au avut aceeaşi soartă, în trei zile de teroare şi genocid public, pentru vina de a scanda acelaşi ”Jos comunismul”.

Anii au trecut, alegeri după alegeri, schimbări mai mici sau mai mari, această plagă a rămas întinsă peste ţară şi peste minţile oamenilor. Muncitorii de la IMGB – „noi muncim, noi nu gândim”, oamenii de bine – „ noi nu ne vindem ţara”, fetele de la APACA, gospodinele care aplaudau „plantarea trandafirilor” în Piaţa Universităţii s-au modernizat, au devenit nemulţumiţi de ţara lor şi au luat drumul străinătăţii sau au rămas să bombănească acasă regretând cu nostalgie trecutul. Cu chiu cu vai au trecut cei 20 de ani profetic anunţaţi de Silviu Brucan, care fireşte că s-a dovedit a avea dreptate, căci…ştia el bine ce ciumă a adus în această patrie pe tancurile pe care a venit.

Când acest monstru s-a simţit puţin înţepat şi-a adunat toate forţele şi toţi s-au grupat într-o uimitoare alianţă, proiectând  pe scena politică şi socială românească o premieră de toţi contra unu. Şi acel unu a câştigat contra tuturor. A câştigat învingând sistemul…cei 20 de ani au trecut. Deşenţarea indecentă  care a urmat nu a avut margini căci sistemul care ştie doar să se impună prin forţă şi înşelăciune nu acceptă şi nu înghite înfrângerea. Penibilul fiecărei declaraţii nu era întrecut decât de neruşinarea de a afecta în asemenea măsură ţara, populaţia, economia şi imaginea noastră. Culmea, toate acestea în apropierea comemorării a 20 de ani din 89, când au murit atâţia oameni. Şi au murit nu ca un Escu să fie înlocuit cu alt Escu, în rest toate să rămână cam la fel, ci au murit din disperarea de a fi sufocaţi sub cizma sovietică, pentru a scăpa de un regim canceros. Românii nu sunt armata-carne de tun, privată şi gratuită a nimănui. Mă gândesc la ceea ce spunea Jefferson: „Poţi minţi pe toată lumea o parte din timp, poţi minţi o parte a lumii tot timpul, dar nu poţi minţi pe toată lumea tot timpul”!

Ioana Maria Lupascu

Advertisements

4 thoughts on “Balaurul cu 7 capete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s