Torino: ”Memoriile unei dictaturi”

Publicarea volumului bilingv ”Memoriile unei dictaturi” face parte dintr-un proiect mai amplu al asociatiei Culturale Carpatina Onlus din Torino care a fost pus pe picioare la inceputul anului 2009 pentru a reaminti cei 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu.

Evenimentul va avea loc sambata, 12 decembrie 2009, orele 15.30, la Biblioteca ”Primo Levi”, Via Leoncavallo 17, Torino.

”Am considerat ca fiind important pentru noile generatii, cele nascute dupa 1989, de a sti si de a intelege. Nu am intentionat nici sa oferim judecati, nici sa gasim vinovati, ci doar sa oferim celor care s-au nascut mai tarziu sau care traiesc in alte parti ale lumii, instrumente utile pentru a decide insisi daca o perioada similara merita, sau nu, sa se repete in istorie.

Memoria colectiva este, fara dubiu, mult mai de durata comparativ cu cea personala, dar si stropul lor de adevar poate sa contribuie la formarea unui adevar intreg. Iata de ce am selectionat ”amintirile” a 9 autori (7 femei si 2 barbati) care s-au simtit pregatiti sa transmita mai departe propriile experiente, propriile dureri, propriile emotii.

”Memoriile unei dicataturi” este o marturie, un moment istoric povestit de catre protagonisti. Cartea prezinta evenimente autentice, ”urme” lasate de dictatura asupra existentei fiecarei familii, fiecarui cetatean roman in general, de la taran la student, de la inginer la muncitor. Multi dintre autorii care semneaza ”memoriile” intre timp au imigrat in Italia, cativa la Torino; altii au ales sa ramana in Romania si de a ne transmite marturiile ”de acasa”. Sunt persoane, unele mai tinere, altele mature, unite de intentia de a nu permite anilor de dictatura comunista sa fie uitati. Cativa dintre autori trateaza cu ironie, altii povestesc cu tristete, unii par dezamagiti, altii sunt plini de speranta…”

Cu acest prilej va fi atribuit premiul “Epigramist Obiectiv peste Hotare “- ediţia a treia.

ASOCIATIA CARPATINA ONLUS

Advertisements

One thought on “Torino: ”Memoriile unei dictaturi”

  1. Evenimentul este exceptional si va felicit as dori sa fie publicizat cu ajutoarelor mass media italiana, un mic spaziu la RAI Canale 3 In programul “la storia siamo noi”. Eu traiesc la Milano si nu as fi stiut daca nu cunosteam de curind pe Daniela Vitelaru o colaboratoare de la revista Romaniaincontact. Publicitatea in Italia la nivel national nu numai regional este singurul mod de a da o voce a amintirilor dureroase si tragice a romanilor traiti si supravietuiti ai dictaturii feroce militara si totalitara a regimului comunist a lui Ceausescu care a dezradacinat o tara, un popor si o cultura cu traditii milenare. Diaspora romanilor este o marturie vie a regimului dictatorial in care Romania a trait pina la Revolutia din decembrie 1989 care a marcat freedom, cistigarea libertatii romanilor si a Romaniei libere. Angela Gabriella Bercea din Milano

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s