News in: INTERVIU – Jim Rosapepe: Stânga, dreapta, stânga – se pare că românilor le place să alterneze

Jim Rosapepe, fost ambasador al SUA la Bucureşti, a declarat într-un interviu pentru NewsIn că o colaborare între PSD şi PNL i se pare firească, din moment ce pacea se face cu duşmanii, nu cu prietenii, iar posibila revenire a stângii la putere, după un preşedinte de dreapta, este predictibilă.

Jim Rosapepe a reprezentat Statele Unite ca ambasador în România în perioada 1998-2001 şi a prins sfârşitul guvernării Convenţiei Democrate şi revenirea PSD la putere, în 2000. Acum el este senator în statul Maryland şi a revenit în România pentru a-şi lansa cartea “Dracula is Dead”, menită să dărâme miturile şi stereotipurile pe care americanii la au despre ţara noastră.

În interviul acordat NewsIn, Rosapepe vorbeşte despre actualul context politic din România, despre alegeri şi posibilitatea revenirii PSD-ului la putere, despre aliaţa dintre liberali şi social-democraţi, dar şi despre semnificaţia recentei vizite a lui vicepreşedintelui american Joe Biden în România sau despre lucrul pe care îl consideră cel mai surprinzător despre ţara noastră.

Pace faci cu duşmanii tăi, nu cu prietenii

“Într-adevăr această perioadă este foarte intensă, chiar şi din punctul de vedere al standardelor româneşti. Există dispute reale, care se reflectă în procesul politic, dar acesta este motivul pentru care aveţi o democraţie”, spune fostul ambasador american, când i se cere o opinie cu privire la agitata scenă politică din România.

“În ceea ce priveşte alegerile, acestea dau poporului român o excelentă oportunitate de a-şi exprima părerea proprie. Aceasta este democraţia, anume că nu se va întâmpla ce vor cei de la guvernare, ci ceea ce vrea poporul. Oamenii îşi pot alege liderii, iar faptul că există o asemenea atenţie şi interes pentru alegerile prezidenţiale este un lucru foarte pozitiv pentru România”, consideră Rosapepe.

Întrebat de modul în care vede posibila revenire a unui lider PSD la preşedinţia României, Rosapepe a atras atenţia că alternarea foţelor politice care conduc România este caracteristică. “Dacă ne uităm la istoria politică a ţării voastre din ultimii 20 de ani, realizăm că în primii şase ani a fost stânga la putere, apoi pentru patru ani puterea a fost în mâinile dreptei (CDR – n.r.), iar apoi au fost încă patru ani de stânga, acum cinci ani de dreapta… Românilor le place să alterneze şi aşa este normal. Acest lucru arată că românii au din ce alege şi că sunt dispuşi să îşi exercite acest drept de a alege”, a punctat fostul ambasador.

În ceea ce priveşte acordul politic dintre PSD şi PNL, mai ales din perspectiva faptului că doctrina liberala ar putea fi considerată incompatibilă cu cea social-democrată, Rosapepe susţine că unirea de forţe în politică nu trebuie se reflecte neaparat o compatibilitate totală. “Coaliţiile sunt prin definiţie coaliţii între entităţi care nu se înţeleg, de aceea sunt coaliţii. Se spune că faci pace cu duşmanii tăi, nu cu prietenii. Astfel, dacă vrei să faci pace, trebuie să vorbeşti cu duşmanii tăi, iar dacă vrei să îţi extinzi susţinerea politică, trebuie să ai de-a face cu oameni care sunt din afara bazinului tău politic. Nu ştiu dacă această coaliţie între PSD şi PNL va funcţiona, mie îmi e destul de greu să prevăd până şi ce se întâmplă în politica americană…”, a subliniat el.

“Este însă important ca disputele ideologice, disputele între grupurile de interese, diferitele puncte de vedere ale grupărilor etnice, să fie gestionate prin mijloace democratice. (…). România are dezbateri publice viguroase, partide bine organizate, iar toate acestea arată tăria ţării”, a adăugat senatorul american.

Românii pot decide ce oameni şi cu ce trecut ajung la putere

Referindu-se şi la unele puncte de vedere din presa internaţională, unde s-a scris că în România, în ciuda faptului că dictatura Ceauşescu a căzut, “acoliţii” acestuia sunt în continuare instalaţi în funcţii înalte, un exemplu în acest sens fiind Mircea Geoană şi Traian Băsescu (Deustche Welle), Rosapepe a evidenţiat că o ţară nu se poate schimba peste noapte.

“Când Ceauşescu a fost executat, iar sistemul politic a fost schimbat peste noapte, oamenii din România nu au putut să se schimbe aşa radical. A rămas totuşi aceeaşi ţară, cu aceiaşi oameni, aceeaşi geografie, aceleaşi mentalităţi”, consideră Rosapepe.

“Nu mi se pare surprinzător că oamenii care erau implicaţi în afaceri, în politică, în religie, în educaţie înainte de 1989 sunt încă implicaţi în aceste domenii. Este în continuare şi ţara lor! Dar nu de asta trebuie să depindă rezultatul unor alegeri. Românii au dreptul la vot şi astfel pot decide ce oameni, cu ce trecut şi cu ce programe ajung să conducă ţara. Nu poţi să ai o democraţie românească fără români!”, a atras atenţia fostul ambasador.

Având în vedere că fiecare dintre ambasadorii americani la Bucureşti a fost un puternic susţinător al luptei anticorupţie, Rosapepe a vorbit la rându-i despre acest subiect, evaluând eforturile României din ultimii ani. “Să nu vorbim din punctul de vedere al americanilor, ci din punctul de vedere al românilor. Românii consideră că în ţara lor este prea multă corupţie, există prea puţină încredere în deciziile luate în justiţie şi este evident că această stare de fapt dăunează României şi românilor. Românii, mai mult decât oricine altcineva, sunt cei care vor să aibă parte de aceste îmbunătăţiri şi de aceea se vorbeşte atât de mult despre acest subiect”, a evidenţiat Jim Rosapepe.

“Bineînţeles că şi acţiunea este importantă, dar veţi dezbate acest subiect până când ajungeţi la o concluzie privind modul în care această problemă se va rezolva cu deplina satisfacţie a poporului român”, a concluzionat el referitor la acest subiect.

Cred că lui Biden îi pasă de România foarte mult

James Rosapepe a fost ambasadorul care l-a întâmpinat pe Joe Biden la Bucureşti, când acesta făcut prima sa vizită în România, în 1999. În acest context, Rosapepe a vorbit despre semnificaţia pe care recenta vizită din octombrie a vicepreşedintelui american o are pentru relaţiile România-SUA.

“Vicepreşedintele Biden ştie foarte multe despre România şi despre întreaga regiune. M-a impresionat foarte tare cu acest fapt când a venit în România acum 10 ani. A înţeles din prima clipă foarte multe despre această ţară. El a fost şi cel care m-a audiat în Senat când trebuia să fiu confirmat drept ambasador”, îşi aduce aminte Rosapepe.

“Îi pasă foarte mult de România şi a investit foarte mult efort în a face din România un aliat democratic al SUA. România şi SUA sunt foarte norocoase acum că actualul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, este un apropiat al lui Biden”, a atras atenţia actualul senator de Maryland.

Totodată, Rosapepe a evidenţiat faptul că mai important decât vizita lui Biden la Bucureşti este ceea ce face el odată întors în SUA. “Vizita lui în România a fost importnată şi a fost un semnal puternic, dar eu cred că uneori oamenii exagerează semnificaţia unei vizite. Nu e atât de important ce face un oficial când e aici, ci când se întoarce la Washington. Biden cunoaşte România, a fost aici acum 10 ani, a fost foarte implicat în extinderea NATO şi a înţeles rolul României. Cred că cunoştinţele sale şi capacitatea sa de a înţelege ţara vor contribui foarte mult la întărirea relaţiilor româno-americane. Cred că îi place foarte mult România şi îi doreşte acestei ţări tot binele”, a subliniat Jim Rosapepe.

Rugat să evidenţieze rolul pe care îl vede în regiune pentru România, la 20 de la Revoluţie, Rosapepe a mizat pe tolerenţa interetnică. “Rolul României în regiune, după 20 de ani de la Revoluţie, este legat de faptul că această ţară este un bun model privind relaţii interetnice tolerante. Să nu uităm că preşedintele Bill Clinton vorbea de succesul ‘modelului românesc al relaţiilor etnice’. În al doilea rând, în cadrul UE, România este o ţară importantă, a şapte ca populaţie şi se află şi în topul celor mai bune zece economii. Este un jucător major. În plus, şi în NATO România are un rol important şi semnificativ de jucat, pentru că are o lungă tradiţie militară respectabilă”, a punctat fostul ambasador.

Întrebat cu care dintre politicienii din România sau alte personalităţi publice a rămas în legătură după ce a plecat din România, Rosapepe a evitat să dea nume. “Am rămas în contact cu câţiva dintre oameni. Eu oricum am venit aici în fiecare an şi am încercat să menţin relaţiile. Dar mulţi sunt oameni foarte ocupaţi, trebuie să conducă o ţară…Aşa că încerc să nu-i deranjez decât atunci când sunt aici”, glumeşte Rosapepe.

Ultima întrebare adresată – ce l-a surprins cel mai mult în legătură cu România după ce a plecat în 2001 de aici – a fost cea care l-a blocat pe fostul ambasador, care a cerut un răgaz de gândire. Atunci a intervenit soţia sa, Sheilah Kast, cu un răspuns. “Oricum nimic privind politica din România nu ne mai surpinde”, a spus râzând Sheilah Kast, jurnalistă care a lucrat la televiziuni ca CNN şi ABC. “Probabil că aşteptările mele nu au fost destul de înalte în ceea ce priveşte România. Adică nu mă aşteptam ca economia României să crească atât de spectaculos precum s-a întâmplat. Dacă m-aţi fi întrebat în 2001, când am plecat, aş fi spus că România va fi OK, dar nu aş fi spsu niciodată că va fi economia cu cea mi mare creştere din UE. Asta a fost surpinzător pentru mine”, a subliniat Sheilah Kast, care este şi coautoare a cărţii “Dracula Is Dead”.

Jim Rosapepe, după o perioadă de gândire, a reuşit să indice acel lucru pe care l-a aflat despre România după ce i s-a terminat mandatul şi l-a suprins cel mai mult. “Mă aşteptam ca România să intre în NATO şi în UE, mă aşteptam ca economia să se dezvolte foarte, foarte bine, dar nu pot să spun că îmi imaginasem că după aderarea României la UE atât de mulţi români vor pleca să muncească în afara ţării, mai ales în Spania şi Italia. Este un lucru bun, în principiu, chiar dacă este destul de greu pentru familii. Totuşi, trebuie să ne gândim că acest fenomen a crescut standardele de viaţă ale multor oameni şi că a consolidat legăturile între România şi Europa Occidentală, iar acest lucru este important pe termen lung”, a conchis Rosapepe.

Advertisements

One thought on “News in: INTERVIU – Jim Rosapepe: Stânga, dreapta, stânga – se pare că românilor le place să alterneze

  1. Articolul este excelent. Din 2001 pina in prezent Romania a facut salturi mortale pentru cresterea economiei si a ridicarii nivelului sau standardului de viata era si de prevazut caci romanii toti doreau asta de demult. Deci este tot meritu romanilor ca ai reusit sa intre in UE si in NATO. Cu noul guvern ales se deschide o perioada de stabilitate guvernativa favorabila investitiilor straine, Eur care ajuta continuarea cresterii economiei si a imaginei Romaniei la nivel mondial. Fluxurile migratoare care ies din Romania si cele care intra este acum un fenomen global de integrare, mina de lucru si knowhow preferinte personale, clima, in tarile de la UE asa cum prevad si legile de libera circulatie a persoanelor si a valorilor in toate tarile de la UE previste de la CEE. Asta ajuta si mai mult Romania care deja fiind o tara prin tradtitie etnica din punct de vedere istoric, geografic si religios nu are probleme de a convietuire cu persoane de alte nationalitati si religii ,fiind o tara cu traditie de ospitalitate si toleranta. Angela Gabriella Bercea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s