TRENUL DE TRIESTE by domnica radulescu

domnica_radulescu_spot Profesor la Universitatea Washington & Lee din SUA, Domnica Radulescu a fost premiata in 2009 de catre Biblioteca din Virginia pentru romanul de fictiune ”Trenul de Trieste”, in timpul unui banchet organizat la sfarsitul saptamanii trecute.

Domnica Radulescu a mai castigat in Romania, pe cand avea doar 17 ani un premiu pentru eseu. Ea a parasit tara imediat dupa caderea regimului Ceausescu. Autoarea marturiseste ca romanul poate fi considerat o autobiografie, insa este presarat si cu fictiune, fara a preciza insa proportiile. Cartea a aparut prima data scrisa in limba engleza, anul acesta putand fi achizitionata si varianta in limba romana.

9780552774741 Subiectul cartii:

Actiunea incepe in 1977. Mona, o adolescenta bucuresteana impulsiva, care evadeaza din Romania, se indragosteste de Mihai, un baiat din munti. Tineretea ei in Romania este un vartej de placeri senzuale, in ciuda fricii si dorintelor specifice unei vieti sub un regim comunist. Desi Mona se lupta cu politia secreta si cu lipsurile, amintirile ei despre placerile tineretii si ale dragostei sunt categoric vesele. Povestea Monei se intinde peste ani, pe masura ce isi construieste o viata americana, care este intotdeauna umbrita de viata pe care a lasat-o in spate.Trenul-de-Trieste-poza-t-D-n-4-1538

”Domnica Radulescu surprinde in romanul sau un moment zbuciumat din istoria Romaniei, filtrat prin lentila trairilor individuale si a dramelor personale. Personajul principal, Mona Maria Manoliu, fata cu nume de actrita traieste trauma unui timp ostil iubirii, fericirii si vietii in sine, care transforma totul in panica, teama si paranoia.

Iubirea si politica se afla intr-o lupta pensionata, care transforma viata personajelor intr-un joc de viata si de moarte, conturat cu finete, dar si umor pe fundalul opresiunii politice a unui sistem politic absurd si inuman. Labirintul creat de impletirea crizelor personale cu situatia politica amenintatoare, o conduce pe protagonista romanului la decizia radicala de a-si parasi marea iubire din Carpati, familia si locurile iubite ale copilariei, pentru a lua misteriosul ”Tren de Trieste”, spre dureroasa, dar si aventuroasa calatorie a exilului.

Faurindu-si o noua viata in palpitantul si miticul oras Chicago, un oras pe care il numeste ”demn de foamnea mea”, trecand prin socurile si captivantele aventuri ale unei vieti noi pe continentul american, Mona Manoliu continua insa sa fie bantuita de trecutul ei romanesc, de marea ei iubire. O reintoarcere dupa douazeci de ani pe pamantul natal devine, pentyru acest personaj plin de contradictii si de suflu vital, un prilej de a-si reconsidera legaturile cu trecutul, precum si de a patrunde enigma iubirii ei din tinerete.

Romanul Domnicai Radulescu este o calatorie naucitoare catre o tara indepartata, frumoasa si infricosatoare, si o odisee intreprinsa in adancurile inimii une itinere fete si a remarcabilei femei in care se transforma”. (Arthur Golden, autorul romanului Memoriile unei gheise)

interviu BBc cu Domnica Radulescu

Daniela  Vitelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s