Pe drumuri … de Roma

IMG_5171

Roma reprezintă, cu siguranță, orașul grandorii. Romanticii se îndragostesc instantaneu, iar toți ceilalți suspină după o revenire. Pe băncile din piețele mari găsești mereu persoane în vârstă care să îți amintească cât de norocos esti să te afli acolo.

Orașul este un puzzle de vechi și nou, de atrăgător și înfricoșător, de magnific și indiferență. Monumentele numeroase și impunătoare, te trag de mânecă să le descoperi povestea, tendințele actuale fiind ambalajul unui puternic conținut de principii.

Italia este catolică în toate rărunchiurile sale. Ceea ce găsești impresionant sunt ”basilicile” construite într-un stil inconfundabil. Și la Roma, ca mai peste tot în Peninsulă, numărul lor este mare. Printre cele reprezentative sunt Biserica”San Giovanni in Laterano” care este sediul ecleziastic al Papei, ”Santa Croce in Gerusalemme” o construcție foarte vastă care este deschisă publicului spre vizitare, nu numai pentru rugăciune și Biserica ”San Pietro”, în jurul căreia s-a format Piața cu același nume, construită din coloane așezate în formă de sferă.IMG_5209

Aerul orașului este bizantin, dovadă că istoria și-a pus amprenta pe întreaga înfățișare, în zilele noastre însă lejer reinterpretată și îmbunătățită. Bineînțeles nu putem să ignorăm simbolul Romei, Colosseum-ul, cel mai faimos și spațios amfiteatru din lume, pe care îl putem repera în centrul orașului. Nu ai cum să nu rămâi uimit de personalitatea acestui oraș, oricât de greu de impresionat ai fi. Pe lângă spiritualitatea prezentă la tot pasul prin Casele lui Dumnezeu, găsim și frânturi moderne de viață care își țese intenția printre pilonii antici. Totul se construiește în jurul monumentelor, a clădirilor istorice, a bisericilor și piețelor de acum mulți ani istorici. Poți găsi la tot pasul locuri încărcate de istorie pe exterior și pline de modernitate în interior; puține locuri au rămas cu spiritul antic pe deplin. O construcție impresionantă și memorabilă este monumentul național ”Vittoriano”, complex monumental dedicat primului rege al Italiei, Vittorio Emanuele II di Savoia.

IMG_4912

Legenda spune că dorințele ți se împlinesc cu fiecare monedă aruncată în Fontana di Trevi, loc unde noaptea se strang banii cu lopata pentru a lăsa spațiu altor dorințe din ziua următoare. Sute de turiști aruncă peste umăr câte o monedă în speranța că dorința lui se va îndeplini cândva. Este cea mai cunoscută fântână arteziană din lume, fiind construită în urmă cu patru secole.

Străzile Romei sunt organizate ca în mai toate metropolele lumii. Sunt zone închise traficului, unde se circulă pe jos sau cu bicicleta, mult preferate de tineri seara. Barurile și localurile au în fiecare seară, de obicei  între 18.00 și 21.00 tradiția numită ”Happy Hour”, ore în care tinerii pot cumpăra un cocktail de 5 până la 10 euro și pot mânca pe gratis. Orașul este foarte populat la ora cinei tocmai din acest motiv.

Seară de seară, zona cea mai atractivă este Trastevere, în Piața Campo dei Fiori (Cîmpul cu flori) unde poți simți pulsul mulțimii adolescente. Roma nu este capitala modei însă urmărește tendințele care se scriu la Milano cu o mare precizie.

Unul dintre cele mai cunoscute evenimente de modă este AltaRomaAltaModa, unde în fiecare an, pe scena tradițională de la Auditorium din Parco della Musica defilează nume sonore ale modei italiene, veteranii creatori ai etichetei ”Made in Italy”, dar și designeri internaționali.

IMG_5295

Oraș al contrastelor, capitala Italiei rămâne pentru orice vizitator un loc mereu de descoperit. Simbolurile sunt multe, și mai multe fiind legendele care s-au creat de la baza lor. Te afli mereu în postura de cercetător, și de fiecare dată când vizitezi acest oraș ți se pare că nu ai văzut mai nimic, pentru că în imensitatea lui, o firmitură de antichitate sau o alta de modernitate, nu te hrănesc cum se cuvine. Dar acesta reprezintă un alt motiv să revii, să redescoperi alte trăiri în aceleași locuri și alte locuri cu emoții la care nici nu te gândești. Roma are istoria pe care o scrie fiecare pentru sufletul lui, e diversă și totodată la fel, e magnifică și plină de curiozități.

Daniela Vitelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s