„Alocaţii” europene pentru copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate

Alocatie Europeana

Ministerul Afacerilor Externe şi asociaţia „Alternative Sociale” au încheiat un parteneriat pentru proiectul „Combaterea efectelor negative ale migraţiei în rândul copiilor şi al bătrânilor de acasă”, care va acoperi perioada 2009-2011.

În prima fază, proiectul se va concretiza sub forma unei campanii de comunicare şi conştientizare privind drepturile copiilor cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform Regulamentului Consiliului European nr. 1408/71.

Campania se va desfăşura la nivel naţional şi internaţional în perioada 2009-2011 şi include: un spot radio difuzat la nivel naţional şi internaţional, 2.000 de postere şi 10.000 de pliante, 3.000 de ghiduri practice destinate părinţilor.

MAE va contribui la derularea campaniei prin diseminarea informaţiilor privind proiectul Asociaţiei „Alternative Sociale” prin ambasadele şi consulatele României de pe teritoriul UE – anunţuri pe site-urile reprezentanţelor noastre din statele membre UE, distribuirea materialelor informative furnizate de Alternative Sociale. Colaborarea dintre MAE şi asociaţia „Alternative Sociale” este în concordanţă cu strategia de comunicare şi diplomaţie publică a ministerului, care subliniază importanţa colaborării cu mediul asociativ.

Organizaţia neguvernamentală „Alternative Sociale”, organizaţie non-profit, necondiţionată politic şi religios, a fost înfiinţată în anul 1997, la iniţiativa unui grup de studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Asistenţă Socială a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Alocaţiile „europene” reprezintă o formă de prestaţii familiale care au ca scop asigurarea securităţii sociale pentru salariaţii şi lucrătorii independenţi, şi membrii familiilor acestora, care au reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene şi desfăşoară o activitate salarială sau independentă într-unul dintre aceste state. Aceste „alocaţii” se acordă pentru copiii avuţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România. Diferenţa constă în faptul că, urmare a desfăşurării unei activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, această alocaţie poate avea un cuantum mai mare (în majoritatea cazurilor), acest cuantum depinzând de legislaţia statului respectiv.

De aceste alocaţii pot beneficia copiii ai căror părinţi lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, părinţii care au dreptul de a primi această alocaţie ca urmare a activităţii desfăşurate în afara României, pe teritoriul Uniunii Europene, pot beneficia de alocaţie pentru copiii lor, în cuantumul stabilit de legislaţia ţării în care lucrează, indiferent dacă aceştia au sau nu copiii împreună cu ei.

manual pentru profesionistii care lucreaza cu copiii ramasi singuri acasa ca urmare a plecarii parintilor la munca in strainatate

Redactia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s