Zilele culturale ale BCE: România 2009 – o amplă diversitate de culturi şi genuri

ecblogo-new_RO_4c

 

In fiecare an, zilele culturale ale Bancii Central Europene reprezinta zestrea culturala a unuia dintr statele membere ale Uniunii Europene. In anul 2009 este randul Romaniei.

 Tradiţii regionale, specific naţional şi valori supranaţionale: Europa este fondată atât pe diversitatea sa culturală, cât şi pe convingerile sale comune. An de an, Zilele culturale ale Băncii Centrale Europene dovedesc acest lucru. Programul include muzică, literatură, film, dans, teatru şi artă, precum şi basme şi poveşti pentru copii. Evenimentele, care sunt găzduite de binecunoscute instituţii culturale din Frankfurt pe Main şi din împrejurimi, se concentrează asupra artei moderne româneşti şi asupra altor forme de expresie contemporane. Cu toate acestea, nu sunt lăsate deoparte nici influenţele formatoare ale tradiţiilor şi culturii populare: de exemplu, operele lui George Enescu (1881-1955) – cel mai renumit compozitor român – care se regăsesc în programul mai multor concerte, pot fi considerate un model de cultură ce a creat, începând cu prima parte a secolului XX, punţi fără seamăn între Orient şi Occident, dar şi între folclor şi avangardă.

România este cea de-a şasea ţară aflată în centrul atenţiei în cadrul Zilelor culturale ale BCE, desfăşurate la Frankfurt. Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a revoluţiei din România şi a căderii Cortinei de Fier în Europa, BCE, în cooperare cu Banca Naţională a României, are plăcerea de a contribui la o înţelegere aprofundată a culturii unuia dintre statele care au aderat cel mai recent la UE.

Îmbinarea de genuri prezentate în cadrul programului de evenimente ce se întinde pe o durată de trei săptămâni, între 21 octombrie şi 9 noiembrie 2009, reflectă multiculturalitatea istorică a unei ţări situate între Europa Centrală, Europa de Est şi Balcani, având, în acelaşi timp, rădăcini în Imperiul Bizantin. Teatru fără cuvinte, picturi fotorealiste şi fotografii ale sculpturilor, precum şi combinaţii de jazz cu folclor, toate imprimă un caracter interdisciplinar nou evenimentelor anuale din cadrul Zilelor culturale.

Expoziţiile de arte frumoase reprezintă o caracteristică marcantă a programului din acest an. Ca o introducere la seria de evenimente, expoziţia „Painting (Ro)Mania”, în cadrul căreia sunt prezentaţi trei pictori figurativi contemporani (Ştefan Câlţia, Roman Tolici şi Bogdan Vlăduţă), îşi deschide porţile la BCE, la data de 16 septembrie. Această perspectivă aprofundată asupra scenei artistice româneşti contemporane este completată cu alte două expoziţii care se desfăşoară în acelaşi timp: o expoziţie cu articole numismatice din colecţia Băncii Naţionale a României şi o expoziţie filatelică organizată de Romfilatelia, autoritatea oficială emitentă de produse filatelice în România. În cadrul tuturor celor trei expoziţii vor fi asigurate tururi ghidate.

Programul complet al evenimentului:       2009_programme_en

Eveniment patronat de:

Jean-Claude Trichet, Preşedintele Băncii Centrale Europene
Mugur Constantin Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s