Italianul Giovanni și bunica Vetuța promovează România pe gratis

Giovanni_2 

În urmă cu un an, jurnalistul italian Giovanni Ruggeri lansa la Sibiu cartea ”Icoanele pe sticlă din Sibiel” și, alături de povestea cu bunica Vetuța, promova România peste tot pe unde mergea în lume. Nici el nu își imagina că va avea atâta succes, nici noi, românii, nu știam că un italian ne promovează țara…pe gratis. Cartea este o prezentare în 5 limbi a Muzeului de icoane pe sticlă din comuna Sibiel (județul Sibiu), un obiectiv cultural încărcat de istorie, unicul muzeu de acest gen din țară.

 Giovanni Ruggeri a cunoscut România prima dată în anul 2002. Mărturisește că până în 2000 țara noastră era pentru el, cum era pentru aproape toți italienii, o țară despre care nu cunoștea decât cadrul socio-politic, legat de cel post-revoluționar. ”Privind planul cultural și cel turistic, în schimb, România reprezenta un obiectiv fundamental de văzut în parcursul meu profesional concentrat pe vizitarea în mod sistematic a tuturor țărilor din Europa Central- Orientală” povestește jurnalistul.

 Născut la Pesaro în 1962, absolvent al facultății de teologie și filozofie, și-a luat licența în teologie și jurnalism la Napoli și Roma, Ruggeri scrie de ani buni despre cultură și turism la ziarul ”L’Eco di Bergamo”. În 2002  l-a convins pe redactorul-șef să publice o pagină întreagă despre frumusețile din Bucovina, ceea ce pentru acea vreme era aproape o premieră ca un subiect cu România să ocupe un spațiu editorial considerabil. ”Primul articol a fost despre Maramureș și despre Bucovina, spre surprinderea tuturor colegilor mei – victime ale unei ignoranțe colective. Mărturii ale tradiției populare românești – viaţa de zi cu zi, sate tipice, tradiționalele biserici de lemn, dar şi cele mai înalte expresii ale culturii şi spiritualității – au fost obiectul primului meu material, urmat mai târziu de multe alte reportaje pentru prestigioase reviste naţionale, printre care Meridiane”, își amintește autorul.  

eu cu bunica vetuta 2 

În 2003 a revenit în țara noastră tot pentru documentare jurnalistică, vizitând atunci Transilvania și Delta Dunării. ”Impresia a fost enormă, seducătoare: o lume antică și proaspătă în același timp, cu un patrimoniu cultural și ambiental de o valoare importantă (și aproape întru-totul necunoscut în Occident); bărbați și femei care, în ciuda vicisitudinilor de cronică neagră care au urmat în anii succesivi și care ofensat serios imaginea Romaniei in Italia, erau bogați prin umanitate și ospitalitate. România a fost pentru mine o mare și frumoasă surpriză, și dacă în primele voiaje a fost doar o scânteie, acum s-a transformat în dragoste adevărată”, mărturisește Giovanni.

 Atunci a descoperit Sibielul și a rămas impresionat de extraordinara istorie a icoanelor pe sticlă realizate de săteni, dar și grandioasa figură a părintelui Zosim Oancea, fondatorul muzeului. ”Disproporția dintre bogăția tradiției acestui muzeu și ignoranța care există în Italia (și în Europa în general) m-a împins să scriu această carte în cinci limbi și să realizez un site – www. sibiel.net. E minunat să vezi că site-ul a devenit de mare interes și sunt foarte multe accesări zilnice din întreaga Europă”.

Giovanni_si_bunica_Vetuta

Cum a ajuns bunica Vetuța personaj cheie în poveștile lui Giovanni despre România?

Scriitorul italian a fost de curând în vizită în România, la o invitație lansată de postul public de televiziune. Ca de fiecare dată când ajunge aici, nu uită să meargă să o salute pe bunicuța lui preferată. Când am ajuns la Sibiel cu ani în urmă, prima persoană care m-a întâmpinat cu un surâs, cu o bunătate care și astăzi mă umplu de căldură a fost bunica Vetuța, o doamnă în vârstă care a trăit încă de la origini istoria muzeului. La acel vreme ea nu știa (cum nici eu de altfel) despre efortul meu succesiv pentru Sibiel: din acest motiv, găzduirea în casa sa – cu minciunele, șuică, ciorbă de pui și toate minunățiile din bucătăria ardelenească – a fost cu atât mai prețioasă, întrucât era condusă doar de inimă. Astăzi bunica Vetuța este, alături de alți amici din Sibiel și Sibiu, coloana mea vertebrală. Dacă am învățat puțin limba română a fost și pentru a vorbi cu ea”, își amintește scriitorul.

Prezent în țară, scriitorul a avut ocazia să prezinte personal cartea ministrului turismului Elena Udrea, ”care a rămas plăcut impresionata de ceea ce un italian a făcut cu forțele sale proprii pentru România”. Giovanni Ruggeri a mai prezentat Ministerului Turismului din România un proiect de promovare a României turistice în presa italiană și intenționeză să mergă mai departe cu prezentarea cărții în toată Italia, ”pentru a scoate în față  tradiția românească a icoanelor pe sticlă”.

Coperta_RO

Cartea ”Icoanele pe sticlă din Sibiel” este distribuită cu succes în Italia și în România, însă este vândută bine și în Germania, Franța și Olanda. ”O mare bucurie îmi dau și numeroasele mailuri pe care le primesc zilnic de la pictori români, de la români care au emigrat în străinătate, de la italieni care se minunează de bogăția existentă în țara voastră”, povestește scriitorul.

 Autorul a obținut în 2004 premiul ADUTEI (Asociatia Delegaților Oficiali ai Turismului Extern în Italia, cuprinde circa 40 de țări din lume) pentru numeroasele reportaje despre țările din Europa Central-Orientală. A aflat ulterior că România a avut un rol foarte important în a susține candidatura sa.  Când a ajuns în România nu avea prea multe așteptări însă la scurt timp, țara noastră a devenit după cum ne povestește în românește…”o mare îndrăgostire”: ”România este o țară cu mari posibilități, dar și cu provocări la fel de mari. Peisaje, tradiții, modernizare, ospitalitate, cultură: aceasta este România pe care o trăiesc și pe care o iubesc, conștient de contradicțiile și umbrele sale, care în multe cazuri mi se par legate prin echilibrul dificil pe care țara îl caută, printre fețele și sufletele multiple care îi alcătuiesc identitatea”, conclude jurnalistul italian.

Printre cei care au crezut în munca lui Giovanni se numără persoane importante: Metropolitul Transilvaniei IPS Laurențiu Streza, președintele consiliului județean Sibiu, Martin Bottesch, directorul bibliotecii ”Astra” din Sibiu, Onuc Nemeș, dar și numeroși jurnaliști de la Radio România,  TVR sau Romanian Global News Press.

 

Daniela Vițelaru

3 thoughts on “Italianul Giovanni și bunica Vetuța promovează România pe gratis

  1. Bravo! Pentru tot cea ce face acest italian !! il cunosc personal si e un om de toata isprava ! Multumim Giovonii pentru tot ce faci pentru romanaia! Mutumim !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s