Mesajul ”Francescăi” îi va pune la zid pe românii din Italia

1251643507273_francesca_2”Descărcarea” artistică a regizorului Bobby Păunescu la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu filmul ”Francesca” , îi va ține din nou pe români în atenția italienilor.

Nu ai auzit-o pe târfa aia de Mussolini care îi vrea morți pe toți românii?  Și mitocanul ala de primar al Veronei care a declarat că vrea orașul eliberat de români?”, îi spune tatăl Francescăi (rol interpretat de Monica Bârlădeanu), protagonista care vroia să emigreze în Italia. Replicile au început să provoace deja, după un val de aplauze de care s-a bucurat la prezentare, neliniste în presa din Peninsulă. 

Primarul din Verona, Flavio Tosi, referindu-se la regizorul Bobby Păunescu: ”Și el este o victimă a prejudecăților” 

”Relațiile din orașul Verona sunt confortabile și liniștite, nu xenofobe, ceea ce reprezintă cu siguranță o bună strategie de exprimare a integrării culturale și sociale elaborată de către autoritățile locale. Relațiile  dintre administrația comunală și oamenii harnici din comunitatea românească ce trăiesc în orașul Verona (cea mai mare comunitate străină, 8000 de persoane, circa 3% din populație) au la bază cooperarea constructivă și reciprocă. Această realitate o știu bine românii din Verona, nu o știe însă domnul Păunescu, o victimă, poate, a prejudecăților  pe care filmul său vrea să le combată”, a mărturisit Tosi.

tosiConsulul general al României la Milano, Tiberiu Dinu, îi comunica primarului în luna iulie, că Guvernul României a acceptat propunerea Primăriei din Verona pentru achiziționarea unui teren aflat în proprietatea primăriei pe care se va ridica noul Centru Cultural Român, primul centru cultural construit în Italia, după Academia Română de la Roma. ”Intenționăm ca viitorul centru cultural să fie un dar făcut orașului de către românii din Verona și împrejurimi”, scria în scrisoarea sa consulul Dinu.

Replica Alessandrei Mussolini nu întârzâie să apară

”Nu cred că se poate face una ca asta. Când eu am vorbit despre violența unor români din Italia, am făcut-o citând statistici și numere. Acest film demonstrează că ei sunt violenți și în limbaj. Sunt șocată că într-un film poate fi prezentă o insultă de acest gen: imaginați-va ce s-ar întâmpla în cazul în care un regizor de-al nostru ar aduce injurii unui deputat din altă țară”, răspunde în cotidianul național ”La Repubblica” deputatul Alessandra Mussolini, nepoata lui Benito Mussolini.

Mussolini a mai adăugat, înfuriată, că ”va vorbi cu avocații”.

6a00d834523d5069e200e54f6f2b2a8833-800wi(fotografie de pe vremea cand poza nuda in Playboy)

 ”Francesca” riscă să se transforme dintr-un succes cinematografic, într-un motiv de dispută rasistă, pe fondul cronicilor negre cu români din presa din Peninsulă. Filmul a fost prezentat ieri la Veneția, la secțiunea ”Orizonturi” din cadrul Festivalului International de Film, ediția cu numărul 66.

 

Filmul este o poveste a unei fete care vrea să lucreze ca ”badantă” (îngrijitoare) în Italia, care vorbește despre imigrație, prejudecăți reciproce, de relațiile dintre România și Italia, dar înainte de toate despre criza de identitate a societății românești. Ideea filmului și răbufnirile regizorului pornesc de la cazul Mailat când în urmă cu doi ani, la Roma, un viol urmat de o crimă comisă de un român au zguduit liniștea italienilor. Atunci, politicienii din Peninsulă își doreau să-i scoată afară din Italia pe toți românii. Alessandra Mussolini afirma la acel moment că ”românii au violul în ADN”.

Regizorul Păunescu se apără: ” Eu, fiind jumătate român, jumătate italian, m-am simțit trădat de cuvintele doamnei Mussolini. Primarul din Verona, poate vroia să spună că a eliberat orașul de câmpurile de nomazi, și nu de români. La Verona sunt 1700 de societăți române în activitate. Impulsul de a scrie așa a fost dat de fondul trist al cazului Mailat. Această crimă odioasă a stârnit reacții greșite de ambele părți: politicienii au spus că trebuie alungați toți românii, iar românii că e vina țiganilor. Românii sunt 20 de milioane, au inventat insulina, și nu pot fi etichetați toți ca niște criminali, doar pentru că 900 sunt delincvenți în Italia. Italia e a doua mea casă: cu românii trebuie mereu să justific relația mea cu italienii și viceversa. În Italia eu, personal, nu am avut niciodată probleme, însă imaginea care ajunge în România este aceea dictată de accentele agresive ale unor oameni politici”.

Filmul  reprezintă o imagine a rasismului italian împotriva românilor, o critică  adusă stereotipurilor, ancorat bine în realitatea zilelor noastre. Unele personaje din peliculă o descurajează pe Francesca să plece în Italia, bunicul ei spunându-i chiar: ”Ne-au făcut să intrăm în UE pentru că devenisem sclavii lor și pentru că se culcase cu femeile noastre. Cel puțin înainte veneau aici (n.r. în România) și plăteau bilet, acum i le trimitem direct la domiciliu”.

Sunt și guri care șoptesc un mesaj pozitiv la adresa peliculei: ”E important că acest film a ajuns în Italia deoarece ne privește pe mulți și e interesant să vezi cum anumite evenimenteși comportamente sunt transpuse dintr-un alt punct de vedere, mai ales într-un moment istoric cu meste acesta, în care, apropierea italienilor de străini este tot mai dură”, susține Domenico Procacci, producător italian. Fondatorul casei de producție ”Fandango”, Procacci este cunoscut pentru un film anti-berlusconian, interzis de Rai și Mediaset, posturile TV deținute de premierul Berlusconi.

 

Daniela Vițelaru

Advertisements

2 thoughts on “Mesajul ”Francescăi” îi va pune la zid pe românii din Italia

  1. Că un asemenea film avea sa stârnească discuții, era de așteptat. Nu mă miră reacția ofuscată a Alessandrei Mussolini față de afirmațiile injurioase ale personajului din film; ea poate cel mult crea interes suplimentar față de filmul însuși, născut conform declarațiilor lui Bobby Păunescu, ca urmare a crizei italo-româneşti, declanșată (și încă nestinsă, ci doar atenuată) în toamna anului 2007. Sechestrarea peliculei ar crea daune comerciale inclusiv distribuitorului italian. Personal, deși trăim într-o Italie tot mai halucinantă, mă îndoiesc că cenzura va retrage filmul din circulație.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s