Din septembrie îngrijitoarele din Italia vor putea intra în legalitate

 badante

     Criza din ultimul an a provocat o creștere îngrijorătoare, de până la patru ori a lucrătorilor la negru de pe piața muncii italiene.. În urma numeroaselor nereguli descoperite de inspectoratele teritoriale, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății din Italia au urgentat luarea masurilor de combatere a fenomenului.

O circulară a Ministerului Sănătății din 10 august anunță că pe 1 septembrie va începe punerea în legalitate a îngrijitoarelor care muncesc ilegal pe întreg teritoriul țării. Angajatorii italieni vor avea la dispoziție o lună pentru a soluționa situația permiselor de ședere și de muncă a celor pe care i-au angajat. Ministerul Muncii împreună cu sindicatele și asociațiile de muncă au calculat că se poate ajunge și la 750.000 de cereri de obținere a permiselor de muncă. Pentru a obține permisul de ședere pentru o îngrijitoare sau o servitoare, angajatorul privat trebuie să demonstreze că are un venit minim anual de 20.000 de euro și să plătească 500 de euro pentru a acoperi costurile emiterii documentelor. Nu aceleași reguli sunt aplicate pentru hoteluri, pensiuni sau clinici private.

Numărul îngrijitoarelor din Italia a crescut cu 37% comparativ cu 2001, ajungând la 1,5 milioane, dintre care 71,6% sunt imigrante, conform datelor furnizate de Centrul de studii și investigații sociale. La ora actuala, familiile care recurg la serviciile îngrijitoarelor sunt 2,5 milioane. Acestea lucrează în medie 35 de ore pe săptămână și au un câștig lunar de aproximativ 950 euro. Circa 60% dintre îngrijitoare acordă asistență unei singure familii, restul ajungând să lucreze și pentru trei familii în același timp.

În topul nationalitaților care ocupă posturi de îngrijitoare sau femei de serviciu sunt italiencele cu 22,3%, fiind urmate de romance cu 20%, ucrainiencele 12,7%, femeile din Filipine cu 9%, moldovencele cu 6 %, urmate în descreștere de Peru, Ecuador, Polonia și Sri Lanka cu procente între 3,8 și 2%.

Daniela Vițelaru

Leave a comment