Riscul de sărăcie al pensionarilor din UE a rămas neschimbat din 1996

02pensionariUn efort de cercetare întreprins de către Federația Europeană a Persoanelor Vârstnice (FERPA) și intitulat ”Cât îl costă pe un pensionar să trăiască în Europa?” a dat la iveală situația dezastruoasă a pensionarilor din țările Uniunii Europene.

Prin acest raport FERPA a intenționat să semnaleze ”o problematică ce există în viața cotidiană, dar de fiecare dată este ignorată de clasa politică și de către managerii banului public”, încercându-se o analiză a unor componente esențiale a cheltuielilor unui pensionar: încălzirea locuinței, energia electrică, hrana și transportul.

 

Studiu tratează politica veniturilor persoanelor active, concentrându-se pe evoluția prețurilor la unele bunuri și servicii esențiale și cum tendințele influențează consumatorii. Evoluția salarială are un efect asupra capacității de economisire destinată schemelor de pensionare, atât publice, cât și private. În studiul de față, clauzele de protectie se schimbă considerabil de la o țară la alta, de la un grup social la altul, femeile au asteptari mai mari de viață, dar condiții mai grave decât bărbații, unele servicii cu mar fi întreținerea casei, sănătății, energia lasând amprente mai puternice pe bugetul pensionarilor.

Procentul populației europeane active e pe cale să se reducă, conform statisticilor, numărul persoanelor apte de muncă, cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani s-a redus cu 16%, generând o slăbiciune pe piața muncii, situație pe care nici fenomenul migrator nu o mai poate îndrepta. Rata inflației și deciziile politice reflecta nivelul de trai al unei țări. Într-un tabel al inflației din perioada 1997-2008, România este pe primul loc, cu cel mai mare procent (1997 – 154,8%, 2000 – 45,8%, 2004 – 11,9% și 2008 – 7,9%), spre deosebire de Italia care a situat inflația, în toata această perioadă, sub 4%. Nivelul de trai cel mai ridicat se înregistrează în țări ca Irlanda sau Marea Britanie, unde inflația în 2008 a fost sub 1%.

Diminuarea puterii de cumpărare a unui pensionar nu poate fi explicată în mod unic, ci doar conform datelor economice ale inflației. Pentru un pensionar român, venitul lunar mediu ajunge în jurul valorii de 135 de euro, conform raportului. Costurile energiei ”mănâncă” din acest venit circa 30%, iar 50% este absorbit de cumpărăturile alimentare. ”Oprindu-ne la imaginea din aprilie 2008, din 5,5 milioane de români, aproape 50% (2.426.000 pensionari) trăiesc cu o pensie mai mică decât valoarea medie a coșului lunar (aproximativ 100 de euro) și circa 2.555.000 trăiesc sub nivelul decent de trai. Trebuie subliniat că puterea de cumpărare, provenită de la creșterea cu un punct a pensiilor în 2008 sau a 37,5% din salariu mediu brut (aproximativ 370 de euro pe lună) este încă obiectul unei bruște deprecieri cauzată de o creștere puternică a unor produse necesare”, consemnează raportul.

Taxa de inflație în luna martie 2008, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, a fost de 8% în timp ce în zona euro a depășit cu puțin 3%. Prețurile bunurilor alimentare au crescut de 10,8% ori, dintre care uleiul de consum cu 52,5%, legumele si conservele cu 23%, laptele cu 17,7%, fructele cu 25,4%, iar pâinea cu 13,1%. Bunurile alimentare au avut parte și ele de o creștere considerabila, astfel: benzina 5,9%, electricitatea 7,2% și gazul 12,4%. Tarifele serviciilor s-au mărit și ele: transportul feroviar cu 16,5%, cel urban cu 11,1%, apa potabilă cu 12%, iar serviciile poștale cu 37,6%.

Situația pensionarilor în lume nu este deloc bună. În martie 2008 sindicatele franceze au condus un protest al pensionarilor care învinuia declinul puterii de achiziție din venitul rezultat din pensie. La momentul acela pensiile creșteau cu 1,1% la un indice inflaționistic de 2,6%. Situație similară și în Marea Britanie unde ”The Daily Mail”, un popular ziar britanic a publicat în mai 2008 un sondaj de opinie asupra prețurilor la bunurile esențiale. Articolul a arătat ca într-un an, cheltuielile unui pensionar au crescut cu 20% pentru bunurile care alcătuiesc coșul zilnic: pâine (44%), pui (41%), înregistrându-se o creștere medie de 19,1% a tuturor alimentelor.

news_img_122224_87322

În timp ce un număr de țări au reguli de ajustare a pensiilor în funcție de creșterea prețurilor (Belgia, Grecia, Spania, Franța, italia, Letoni, Lituania, Polonia, Portugalia, Marea Britanie și Romania), altele utilizează indici care iau în calcul tendința prețurilor și a salariilor (Bulgaria, Cehia, Estonia, malta, Ungaria, Slovacia) sau în primul rând de salarii (Danemarca, Olanda, Slovenia, Finlanda, Marea Britanie).

Riscul de sărăcie în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani în UE a rămas neschimbat din 1996, doar țările care au plecat de la condiții economice foarte slabe au redus riscul sărăciei la pensionari (Grecia, Portugalia, Irlanda și noile state membre UE). Țările considerate avantajate din punct de vedere al startului economic precum Germania, Olanda, Italia, Franța au avut de-a face cu o deteriorare a condițiilor de viață a pensionarilor .

 Daniela Vițelaru

Advertisements

One thought on “Riscul de sărăcie al pensionarilor din UE a rămas neschimbat din 1996

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s