O româncă face voluntariat pentru italieni

mare_173242_1foto ”Cei care trăiesc în România își imaginează Italia, ca și America – un vis. Realitatea este ca peste jumătate din totalul persoanelor care nu au un acoperiș sunt italieni”

Edera este  numele de cod pentru protecție in cadrul City Angels. Numele sau real: Diana Istrate.

Românca noastră de 29 de ani este de 7 ani în Italia, unde lucrează ca secretară la o firmă de avocatură. Într-o zi a decis să renunțe să se uite la televizor o zi pe săptămână și să își caute o altă îndeletnicire.

Aventura a început în urma cu doi ani, când a citit într-un ziar un anunț despre Asociația de Voluntariat City Angels. Se căutau 20 de voluntari la Milano. În anunț erau descrise cursurile pe care trebuia să le urmezi pentru a te insera în sistem: noțiuni de criminalistică, curs de autoapărare, primul ajutor și noțiuni despre efectele consumului de droguri și alcool, dar si psihologie. A considerat că este o chestie utilă, interesanta și a decis să vada in ce consta interviul. A fost admisă imediat, pentru că s-a dovedit a avea calitățile necesare unei astfel de activități, deloc usoara.

După trei luni de curs a ieșit prima dată pe teren cu echipa. Impactul a fost dur, viața de noapte fiind mult diferită comparativ cu ceea ce se știe și se vede. ”Nu e simplu să interacționezi cu oamenii străzii. Multe au fost cazurile în care am fost amenințată de către unii alcoolizați că îmi taie gâtul. Alții mă înjură, se întâmplă să nu le convină pâinea că nu e proaspătă. Dar trebuie să îi înțelegi, ăsta e rolul nostru. Am avut și cazuri în care conaționalii mei au refuzat să primească ceva de la mine când ma auzeau că vorbesc românește”, povestește Diana. 

City Angel a luat ființă în urmă cu 10 ani, iar Diana s-a alaturat echipei de doi ani. Sunt voluntari persoane de toate naționalitatile. În fiecare zi de marti, incepand cu ora 20.45, timp de trei ore, echipa se deplasează în locurile unde cei fără acoperiș își au adăpostul. O mașina plină de haine, pături, ceai cald, mâncare și pâine este gata sa distribuie o frantura de bunastare. Zona de care se ocupă Edera este gara Stazione Greco din Milano. ”Aici 90% persoane sunt italieni. Am fost șocată, că mă așteptam să găsesc foarte mulți români. E ciudat când cunoști și o astfel de realitate. Cei care trăiesc în România își imaginează Italia ca și America – un vis. Sunt extrem de mulți oameni care dorm sub poduri, în gari sau în câmp. Până și locul de sub cerul liber e marcat, fiecare are secretul său în a-și duce existența. Pe stradă sunt muți drogați, alcoolici, agresivi”, mărturisește voluntara noastră.

City Angels colaborează cu multe asociații de voluntariat din Milano și din toată țara, pentru că scopul este comun: acela de a ajuta fără a judeca. Cei care trăiesc în astfel de condiții nu vor să își schimbe viața pentru că societatea îi consideră și îi tratează ca pe niște paraziți. cei fără adăpost au propriul ghid al existenței, știu unde să își facă duș cu un Euro, de unde să cumpere pâine ieftină și unde să aștepte o masă caldă de la voluntari. ”Am făcut într-o zi mâncare acasă pentru acești oameni pe care îi vizitez în fiecare marți în gara Greco. Am mâncat alături de ei pentru a le da senzația, chiar și pentru un moment, a unei familii virtuale. Acolo era un domn care aștepta trenul. A mâncat și el cu noi în cerc. La scurt timp acel domn m-a căutat și s-a oferit să ajute și el cu haine și mâncare. Acestea sunt mici satisfacții, când vezi că lumea nu trece indiferentă”, își amintește Edera.

Pe lângă oamenii străzii sunt și mulți bătrâni abandonați de copii în case sau alții care nu au urmași. Voluntarii de la City Angels îi vizitează și le ascultă povestea. Uneori e nevoie de mâncare caldă, alteori doar de o vorbă. Diana a cerut autorizație de la șeful ei să organizeze în cadrul firmei unde lucreză, o campanie de strângere de bunuri. A reușit astfel să implice în acțiunea de caritate 200 de persoane.

”Dacă faci bine din tot sufletul, nu e nevoie să fie public gestul tău. Faci că simți asta, nu pentru a primi laude. Nu pot să îmi imaginez viața fără voluntariat”, adauga românca.

Daniela Vitelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s