italia: ”Miracolo alla Scala”, filmul despre țiganiada românească

IMG_4887Îi găsim peste tot, la TV, pe străzi, lângă blocuri, sprijinind ușile supermarketelor, în parcuri, în câmpuri, dar mai cu seamă în metrouri. Fac știre prin simpla lor prezență, sunt o realitate pe care trebuie să o înțelegem pentru a o accepta. Din totalul românilor prezenți în Italia, un procent semnificativ (5% după statisticile ”Caritas Italiana”) sunt de etnie rom.

Claudio Bernieri, fost jurnalist italian, în prezent producător de filme cu și despre marginalizații societății, s-a gândit să pună pe peliculă viața de cerșetor și visele de dincolo de aparență ale romilor din România. Filmul este realizat în urmă cu 4 ani, la Milano, cu țiganii din câmpul Triboniano, protagoniști fiind ei înșiși și poveștile lor 100% reale. Documentarul de 60 de minute aduce în prim plan personaje simple, români de etnie romă veniți în urmă cu ani de zile în Italia pentru o viață mai bună. Pelicula se țese în jurul poveștii tinerei Loredana, în vârstă de 12 ani, care era dusă în fiecare zi de tatăl ei, după școală, la metrou să cânte la vioară pasagerilor în schimbul a câtorva monede. Ea are un vis – să ajungă balerină la Scala. În film, acest vis prinde contur. Viața muzicanților cerșetori este grea, condițiile în care trăiesc sunt necosmetizate, iar printre șobolani și tone de gunoaie vedem cum își duc existența acești nedoriți ai societății.

Marian Bădeanu, tatăl Loredanei, știut de toți ”Directorul”, foarte respectat în comunitatea țigănească, a fost considerat creierul trupei de actori amatori, sprijinindu-l pe Bernieri pas cu pas. ”Mi s-a părut interesant să facem din viața noastră un film. Nu e ușor să trăiești ca noi!”, mărturisește pentru Cotidianul, Directorul.IMG_4879

”Acest documentar reprezintă balanța dintre integrare și marginalizare socială. Este uimitor cum trăiesc acești oameni, în câmpuri, în rulote, fără apă și căldură. Eu am vrut să îi cunosc, să încerc să le percep obiceiurile și apoi să îi las pe ei să își joace propriul rol. Nu e simplu să fii trimis la marginea societății doar pentru că ești rom, indiferent de țara din care provii”, poveștește Bernieri.

Filmul ”Miracolo alla Scala” nu a avut succes să fie acceptat la nici un festival de film din Italia, fiind refuzat tocmai pentru tabuurile ce țin de acest subiect. Ultima încercare de a fi proiectat a fost Festivalul Milano Fest care s-a desfășurat la sfârșitul lunii septembrie. Toate refuzurile primite de Bernieri la propunerea filmul spre difuzare diferitelor instituții au avut legătură cu cronica neagră din mass-media italiane.

În cei 4 ani cât a trecut de la realizarea filmului situația s-a schimbat semnificativ. Țiganii nu mai trăiesc în acel câmp, ci au fost nevoiți să se împrăștie, mulți dintre ei migrând spre Spania, fiindcă au fost siliți să elibereze zona, polulată abuziv. Directorul s-a retras cu familia și copiii într-o altă zonă a orașului Milano și locuiesc în barăci curate, de unde privesc seara, după cerșeala din timpul zilei, la Tv pe o plasmă cu diagonala de un metru. Loredana, acum în vârstă de 16 ani a renunțat la visul său de a fi balerină și s-a căsătorit cu Vladimir.

Vizionati filmul accesand link-ul :

http://www.cotidianul.ro/miracolo_alla_scala_viata_cersetorilor_romi-60108.html


Daniela Vitelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s