O româncă cere daune 40 de milioane de lire firmei britanice PwC, pentru discriminare rasială

Mihaela Popa susţine că a fost victima unor atacuri rasiste şi că a fost ignorată în repetate rânduri când a venit vorba de promovări, în perioada în care a lucrat în cadrul companiei PricewaterhouseCoopers (PwC) în Londra.

O contabilă de origine română stabilită în Marea Britanie şi-a dat în judecată fostul angajator, compania PricewaterhouseCoopers (PwC) din Londra, pentru discriminare rasială, şi cere daune record de 40 milioane lire sterline, relatează Telegraph.

Popa, în vârstă de 31 de ani, declară că şefii i-au cerut să facă lucruri mărunte, precum îndosarierea documentelor, în timp ce alţi colegi din Marea Britanie, mai puţin calificaţi, se ocupau de probleme mai importante.

Popa susţine că a fost făcută să se simtă ca o prostituată pentru că venea din Europa de Est şi că managerii şi colegii îi răspundeau la întrebări prin aluzii sexuale.

Ea a adăugat că unii dintre colegii săi credeau chiar că este spion comunist şi că lucrează sub acoperire pentru Securitate, potrivit ediţiei online a publicaţiei britanice Telegraph.

Popa spune că, în timpul unei discuţii la birou despre izbucnirea gripei aviare în România, unul dintre colegi a arătat-o cu degetul şi a spus “pasărea asta română va avea parte de o moarte lentă”.

Mihaela Popa câştiga 41.000 lire sterline pe an, în funcţia de contabil judiciar în cadrul PwC, însă documentele înaintate către Tribunalul Muncii din Londra arată că a cerut daune de 40 milioane lire, aceasta fiind considerată cea mai mare sumă cerută vreodată într-un proces de discriminare rasială.

Popa susţine că i s-a promis că ar putea deveni un viitor partener al firmei, câştigând cel puţin 500.000 lire/an plus prime, câştiguri pe care le-a pierdut.

Acum suferă de depresie şi anxietate şi spune că acest lucru i-a distrus cariera de contabil.

“Au spus iniţial că aş putea deveni partener, însă nu mi-au dat niciodată ocazia”, a declarat Popa, potrivit Telegraph.

Ea a mai spus că tratamentul primit în timpul în care a fost angajată a companiei, în perioada 2004-2006, a devenit treptat insuportabil, până când a simţit că nu mai are altă soluţie decât să îşi dea demisia.

Popa, care locuieşte în Hampstead – în partea de nord a Londrei, şi-a început cariera la biroul PwC din Bucureşti în 2000, unde a câştigat o bursă de studii pentru un masterat în finanţe în cadrul Universităţii din Chicago.

A lucrat atunci pentru o scurtă perioadă de timp în funcţia de contabil la biroul din Chicago al PwC, unde susţine, de asemenea, că a fost discriminată pe considerente rasiale. În septembrie 2004 a fost transferată la Londra, de unde a demisionat în noiembrie 2006, după ce a suferit mai multe luni de depresie şi anxietate.

Popa a mai dat în judecată compania, în 2007, când a pierdut procesul, însă susţine că, de această dată, dispune de dovezi mai detaliate.

“Am respins cu succes acuzaţiile înaintate tribunalului muncii în noiembrie 2007 şi apelurile înaintate tribunalului în 2008. Vom respinge cu vehemenţă şi ultimele plângeri”, a declarat un purtător de cuvânt al PwC.

Cotidianul

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s