Regina țiganilor vrea să contruiască în Italia un sat ultramodern pentru cerșetori

  IMG_3506”Țiganii sunt o resursă, nu un pericol, asta trebuie să înțeleagă politicienii!”

Una dintre cele mai controversate personaje române din Peninsulă, Lucica Tudor, regina recunoscută și încoronată de țigani, cere ajutorul autorităților celor două țări pentru a rezolva problema poporului său.

Lucica Tudor, olteanca de 44 de ani, trăiește la Milano din 1995, de când a plecat într-un turneu, cu un pașaport serviciu, cu viză pentru artistiști. În România cânta muzică populară alături de Tudorița Gorjeanu, Dan Voinicu și orchestra Doina Oltului. S-a căsătorit în 1999 cu Maurizio, un afacerist italian, care deține o firmă de construcții în Perugia. A promis lui Dumnezeu că o să ajute oamenii săraci, dacă îi mai dă zile să trăiască după ce a suferit, un grav accident de mașină în urma căruia a rămas cu sechele la piciorul stâng. Apără marginalizații, săracii, țiganii și cerșetorii. După mulți ani de acțiuni caritabile a fost desemnată, de către poporul ei, Regină a Rromilor din toată Europa. În 22 noiembrie 2003,  Episcopul Gherasim din Râmnicu Vâlcea a venit special în Italia să țină slujba de încoronare care a avut loc la Pavia.  

Vorbește liber despre toți, buni și răi, despre cei care fură sau cerșesc: ”Țiganii au fost oropsiți mereu, ținuți la periferia societății, deseori excluși. Au umblat cu traista în băț. Bine, asta este și o caracteristică a poporului, de a se muta de colo-colo. Fiecare și-a inventat apoi propriile reguli de supraviețuire, de multe ori necinstite, e adevărat. Când li s-a cerut sprijinul și când li s-a acordat încredere au dovedit că se pot integra, că se pot alinia la societate. Sunt atâtea nume de țigani în România și în străinătate care au facut impresie bună pe unde au trecut. Oamenii nu știu ca țiganii nu sunt numai cei din câmpuri” .

Ați contestat vehement decizia de amprentare a țiganilor aflați pe teritoriul Italiei? De ce?

Suntem victimele unei campanii de ura fără precedent. Campania de amprentare este evident o variantă de atragere a electoratului. Politicienii s-au folosit de noi în campanie, iar acum continuă să ne îngrădească pentru a arăta oamenilor că se țin de cuvânt.  Mi se pare că reprezintă o instigare la ură a poporului italian pentru tot ce vine din exterior, nu o lege de siguranță. Altfel nu se explică de ce s-a îndreptat degetul, de un an incoace, spre poporul român și țiganii săi. Nu violența și rasismul duc la un final fericit. Automat că oricui îi este agresat spațiul și familia, persoana respectivă răspunde cu o agresiune. Este legea primară de apărare a propriului trai. Cu ce strică săracii copii care sunt supuși la tot felul de iratamente urîte. Dacă țiganii sunt doar răi, de ce nu ne dau ceilalți un exemplu pozitiv de comportament, cu strategii interesante. Asta e ură și nu poate să ducă decât tot la ură”, povestește Lucica.

Care ar fi varianta cea mai potrivită pentru a soluționa problema socială și rasială din prezent?RMR_0137

”Sa facem un orășel modern al romilor și să le oferim  posibilitatea de a munci. Vreau să dau șansa copiilor țigani să își păstreze limba și tradițiile, să le înființez o școală de informatică, de diferite limbi. Mai am în gând un azil pentru mamele care vor și pot sa muncească, unde să să își lase copiii, iar prin Cooperativa Regina, un fel de plasament de forță de muncă, să găsim soluții pentru cu slujbe în orice sector, pentru toată lumea. Așa punem punct discriminării și dăm un sens lucrurilor. În momentul în care se descoperea ca sunt tigani și trăiesc în câmp, mulți își pierdeau locul de muncă, erau excluși. Nu mi se pare corect.

Muncă și instruire pentru toți, asta înseamnă o bună integrare. Mereu se vorbește despre integrarea țiganilor fără ca ei să fie incluși. Se învârt bani grei în rândul celor ”de sus”, obținuți de pe spatele amărâților care trebuie să cerșească să mănânce. Iar dacă vor un loc de muncă nu sunt băgați în seamă pentru că sunt țigani. Consiliere mai multă, dorința de a-i face părtași la tot procesul ăsta care îi are ca subiect pe ei. Guvernanții vorbesc mult, se iau decizii din fotolii de piele. Mă întreb câți dintre aceștia s-au pus și de partea cealaltă a baricadei, în pielea unui țigan. Doar când vor face asta, vor întelege realitatea din teren, nu cea din povești.

Romii cer acceptare și sprijin, însă ce au ei de oferit societății în care trăiesc?

Poporul rom nu este un pericol pentru nimeni, nici pentru Italia, care a făcut o tragedie din prezența lor aici, nici pentru Romania, atâta timp cât sunt tratați normal. Asta ar trebui sa înțeleagă guvernanții. Plus că ei nu sunt mai mult de 2% din numărul imigranților români din Italia. Țiganii ar putea contribui la îmbunătățirea economiei. Mulți sunt buni meșteșugari, artizani, tâmplari, dulgheri, zidari, persoane care știu să lucreze aluminiul. Să unești aceste elemente se poate crea un potențial pentru a transforma sărăcia actuală într-o mare bogăție. Să îi asculte și pe ei cineva, poate au ceva de spus.

 Cine v-a ascultat, când ați avut ceva de spus, din rândul autorităților române și italiene?

Încerc de mult timp să obțin teren și să încep construirea unui câmp modernizat unde să-i adun pe toți țiganii. Unde să fac o școală, o cooperativă, unde țiganii să facă ceva bun, folositor. Să îi adun laolaltă pentru a trăi și a munci liniștiți. Sunt copii mulți care trebuie să învețe. Dintre autorități am avut o bună colaborare cu domnul consul general de la Milano, Mugurel Tiberiu Dinu, care s-a dovedit interesat de planurile mele. Și când a fost domnul Tăriceanu în vizită în Italia i-am spus din probleme. Dintre italieni prea puțini s-au arătat deschiși la colaborare. Unii preoți m-au ajutat, puțin, dar au facut-o. Am încercat în zadar să mă întâlnesc cu Filippo Penati, președintele provinciei Milano. Am mai făcut niște vizite si propuneri la Roma și sunt încă în așteptare.

Casa della Carita, prin Don Virgilio Colmenia, de exemplu a obținut fonduri de milioane, de pe pielea țiganilor, ca să nu mai spun ca Opera Nomadi nu ne-a întins o mână.

Între timp vreau să înființez o asociație care să îmi poarte numele, poate așa mișc din loc unele dintre planurile mele. Deocamdata ajut cum pot țiganii. Merg în câmpuri prin Italia și le duc de mâncare, le dau bani.

Lucica Tudor a cucerit cu faptele ei, după cum însăși susține, toate rasele de țigani: pletoși, ursari, argintari, cocalari, rudari, căldărari, izmanari, laieti. Nu este genul de regină care umblă în mașini luxoase, nu are conturi în nici o bancă din lume; este populară, chiar modestă. ”Suntem oameni normali toți, mașinile nu valorează. Eu am un Fiat Panda vechi. Am șofer pentru că nu pot să conduc din cauza accidentului, în rest sunt un om cât se poate de normal. Nu mă interesează să dau banii pe niște fiare moderne”, mărturisește regina.

Daniela Vițelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s