”Personalități române în Italia”, cartea cu 15 autori

Serata%20Iancu%205Cartea „Personalità romene in Italia” a fost lansată la Milano de curând ca o ”replică” la avalanșa de știri negative cu protagoniști români din presa italiană. Scriitoarea Violeta Popescu a pus în aplicare o idee dinamică prin care a dat posibilitatea unor oameni de cultură care trăiesc în Italia să își povestească parcursul de imigrant și reușitele de după obstacole. Proiectul inedit are menirea să dea vizibilitate românilor de succes. Printre semnatari se găsesc: Loreta Alexandrescu, profesoară de balet la Scala, Mihai Mircea Butcovan scriitor în limba italiană, Gheorghe Cerin medic chirug la Clinica din Novara, violonistul Ștefan Coleș, director artistic la Academia de Muzică din Erba, pictorul Radu Dragomirescu, profesor la două prestigioase academii de artă din Italia, Maria Ștefanache director al Centrului pentru Producții Teatrale din Milano, balerinul și coregraful Gheorghe Iancu, Bianca Valota, istoric si profesor la Universitatea de Studii din Milano, nepoata istoricului Nicolae Iorga.

Autoarea proiectului mai coordonează și site-ul de promovare a culturii românești în Italia www.culturaromena.it, lansat cu intenția de a fi o ”agendă culturală” pentru cei interesați să descopere România și oamenii ei. Violeta Popescu a vorbit în exclusivitate pentru Cotidianul despre spiritul de imigrant, implicarea statului român în promovarea țării și despre valori neexploatate.

Cum ”te-a primit” Italia în urma cu 4 ani? Te-a transformat în vreun fel?

 Odată cu plecarea mi-am asumat responsabilitatea unor lucruri noi, neprevazute. Faptul că studiasem despre ce înseamnă Italia, istoria și cultura ei, m-a ajutat să mă raportez într-un mod “cultural” la acest prim contact pe care l-am avut cu societatea italiană. Statutul de ”imigrant” îți oferă foarte multe lucruri interesante, vorbesc de o anumită experiență pe care o dobândești în raport cu tine însăți, în raport cu ceilalți. Depinde bineînțeles din ce unghi privesti lucrurile. Schimbarea se traduce pentru mine cu procesul de cunoaștere, de îmbogățire culturală, cu noi prieteni, cu noi locuri, contactul cu alte mentalități. Câțiva ani nu pot sa te schimbe însă foarte mult.

Cum vezi în prezent imigrația română majoritară din Italia?

Fenomenul emigrației românești este unul amplu și complex care își așteaptă încă o receptare și o cercetare pe măsură. O definiție sumară îl poate caracteriza ca pe un capitol de istorie recent care trebuie făcut cunoscut. Sunt multe studii care privesc și analizează emigrația din punct de vedere economic și social. Resorturile desigur sunt foarte multe, motivația în primul rând este cea economică. Când Romania va deveni un stat mai puternic această etapă care însemnă plecarea romanilor peste graniță, la muncă, se va sfârși. Totul va depinde de cum vor fi gestionate aceste probleme economice, de cum statul român va creea pârghii viabile în vederea unei stabilități.

Cum pot românii să își ”curețe” petele negre ale reputației?

Nu cred că poporul român are o imagine negativă. Este o imagine preponderent creată în ultimul timp. Cultura și valorile noastre sunt necunoscute încă în Occident și când nu cunoști ceva bine, te bazezi doar pe ce citești în fugă în ziar sau auzi într-o scurtă știre la tv. Asta înseamnă că nu ai o judecată de valoare, profundă și întemeiată. Din păcate evaluarea acum se face doar prin prisma economică, a unei simple contabilități. Problema este cum reușim noi să prezentam valorile pe care le deținem, cum găsim într-adevar mijloacele cele mai potrivite să aducem această ”Românie profundă” la nivelul cunoașterii în fața străinilor.

Cum ai făcut selecția personalităților?

Este vorba de o elită culturală și artistică românească, recunoscută atât de italieni cât și de români. În Italia multe funcționează pe baza „passa parola”(”din gură în gură”). Fiecare din persoanele pe care le-am întâlnit m-au ajutat să cunosc alți români de succes. La fiecare am descoperit lucruri de mare valoare ca raportare a lor față de societatea în care au ales să trăiască, față de meseria lor, față de respectul și demnitatea purtată poporului din care fac parte. Noi românii, din păcate, nu prea avem sentimentul mândriei față de valori, nu cultivăm îndeajuns persoanele care ne fac cinste.

Ce înseamnă pentru tine o ”personalitate”?

O persoană care întrunește anumite criterii ce țin de meserie, succes, valoare umană. Cea mai mare parte a personalităților sunt din vechea diasporă, oameni care au ales libertatea, lăsând regimul comunist în anii ’70-’80. Asta înseamnă deja 30-40 de ani de carieră si nu este nici puțin și nici usor. Criteriul de valoare îl stabilește publicul, breasla în care te afli, reputația. Sunt numeroase personalități române care în colțul lor își fac datoria în tăcere și sunt apreciați deopotrivă de comunitatea noastră de aici, dar și de societatea italiană. După o cercetare foarte sumară  am aflat ca în Italia traiesc peste 20 de mari balerini români, unii dintre ei și-au deschis școli renumite de balet. M-aș bucura de asemenea ca la această carte să aibă acces și publicul din Romania. Sper într-o apariție a ei în limba romană.

Cine crezi că sunt în prezent ”ambasadori” ai imaginii României în lume?

Termentul poate fi extrapolat la ideea ca orice român acolo unde se află în afara granițelor poartă imaginea României și trebuie să fie conștient de acest lucru. Un străin într-o altă țară este supus curiozității: cum este „celălalt”, cu ce se prezintă el, care îi sunt  rădăcinile. Imaginea o face orice român la locul de muncă, în raporturile lui cu societatea care îl ospitează, informatia pe care o transmite el despre țara lui. Sunt foarte mulți români în Italia care reprezintă un reper important în imaginea țării și care nu apar neapărat la televizor.

Daniela Vițelaru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s